Belföld

Ruszkik haza! Az ellenzék a fideszes Németh Zsolt mellett

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Bár a Fidesz híveit megzavarta, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint bejegyzése belefér a kormány által képviselt semlegességbe.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke még csütörtök este írta ki Facebook-oldalán, hogy

Ruszkik haza!

Legyen béke!

Ezt később azzal egészítette ki, hogy az „egész világ érdeke a béke!”

Az ősfideszes bejegyzésére rengetegen reagáltak.

A Fidelitas és a Fidesz politikusai, helyi szervezetei csak a „Legyen békét!” emelték ki. A kormánypárt híveit finoman szólva is erősen megosztotta a „Ruszkik haza!”, többen ezt érthetetlennek tartották az orosz-ukrán háború kormányzati kommunikációjához képest.

Az ellenzékiek viszot éppen ezt üdvözölték, bár sokan megkérdőjelezték Németh Zsolt szavainak hitelességét. Reagált Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Szabó Tímea, Elek István, Szent-Iványi István, Kerpel-Fronius Gábor, Szabó Szabolcs, a legtöbben arra kérték Németh Zsoltot, szóljon a főnökének, Orbán Viktornak is.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter ezt írta:

Örülök Zsolt, hogy Orbán Viktorral szemben felébredt a lelkiismereted. Sohasem késő.

Sok fideszes viszont nagyon kiakadt, volt olyan, aki csalódott, mert ilyet éppen MZP-től várt volna, mások a kormány semlegességét a higgadtságát ajánlották a politikus figyelmébe.

Németh Zsolt azonban nem gondolja, hogy a „Ruszkik haza!” ne férne bele a semlegességbe. A politikus a Magyar Hang felvetésére, hogy ez ellentétes lehet a kormány jelenlegi  álláspontjával, annyit mondott: „Nem értek egyet ezzel a felvetéssel”, majd bontotta a vonalat. A hozzászólások különösen érdekesek az alapján, hogy a Publicus Intézet azt mérte, csak a fideszesek 44 százaléka tartja agressziónak Ukrajna lerohanását, 24 százalékuk az ukránokat hibáztatja.

Az LMP képviselője, Ungár Péter külön Facebook-posztban írta meg, hogy a „Ruszkik haza!” és a „Legyen béke!” két olyan állítás, amivel szerinte a jóérzésű magyarok döntő többsége együtt tud élni, akár meg is alapozhatna egy nemzeti egységhez közeli álláspontot.

„A súlyos probléma az, hogy Németh Zsolt ezen mondatai a Fidesz táboron belül gyűlölködő, a Kremlt dicsőitő reakciót váltottak ki.”
Szerinte ugyanis minél inkább azt gondolja valaki, hogy „Orbán Viktor hiba és rossz szándék nélkül él, annál jobban szereti a Kremlt és Vlagyimir Putyint”.

Hiába látja a magyarok többsége, hogy a háborúban ki az agresszor, a kormánypárti szavazók jelentős része ezt nem veszi tudomásul,

Moszkva hazugságait kritika nélkül elhiszik, a hazugságot bekenik a késő-kádári morális relativizmussal, elfeledkeznek arról, hogy Magyarország szomszédja nem Szíria, hanem Ukrajna, az Egyesült Államokat, a hetvenes években a KGB által írt panelekkel vádolják mindenért, ami a világon rossz, tagadják, hogy bármi baj lenne Putyin reszovjetizációs törekvéseivel. Oda jutottunk, hogy a magyar jobboldali tábor szerint:

  • nem baj, hogy a Kreml népköztársaságnak nevezte el a luhanszki szakadár államot,
  • nem fenyegeti hazánkat, ha a Kreml biztonságpolitikai kockázatnak tartja Magyarország NATO tagságát.
  • hisztéria a közép-európai népek aggodalma azért, hogy meddig maradhat meg a szuverenitásuk,
  • inkább hinni lehet Moszkva fizetett ideológusainak, mint a katolikus-fundamentalista lengyel kormánypártnak,
  • mindent el lehet hinni a nyugati titkosszolgálatokról, de azt nem, hogy az orosz titkosszolgálat keltette Kárpátalján a feszültséget, a problémás nyelvtörvénytől függetlenül, az ott élő magyarok és ukránok között.

Ungár Péter szerint ez nagyrészt a fideszes vezetés hibája, mert ők segítették elő, hogy egy idegen hatalom propagandája megmérgezze a saját szavazóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik