Közélet

Publicus: Orbánnak a háború nem ártott a többségnél

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A kormány oroszbarát külpolitikája megosztja a társadalmat. Csak a fideszesek 44%-a tartja agresszornak Putyint.

A Publicus Intézet március 7-11. között a Népszava megbízásából országos, reprezentatív kutatást készített a háború megítéséről. Jelenleg a magyarok 64 százaléka tartja agressziónak Ukrajna lerohanását, 15 százalékuk szerint a harcok elindítása inkább védekezés volt Putyin részéről, 21 százalék nem tudta/akarta megválaszolni a kérdést. (Az intézet korábban azt mérte, hogy 10-ből 8-an jogtalannak tartották az inváziót.)

  • A fideszesek 44 százaléka tartja agressziónak Ukrajna lerohanását, 24 százalékuk az ukránokat hibáztatja, 32 százalékuk nem válaszolt.
  • Az ellenzékiek 91 százaléka elítéli az orosz támadást, 6 százalék okolja Kijevet, 3 százaléknak nincs véleménye.
  • A bizonytalanok 59 százaléka szerint Oroszország jogtalanul támadott, 13 százalék hiváztatja Ukrajnát, 28 százalék pedig ebben is bizonytalan.

A megkérdezettek 14 százaléka szerint a háború átterjedhet Magyarországra, 79 százalék ezt nem tartja valószínűnek, 7 százalék nem tudta megítélni.

A fideszesek 42, az ellenzékiek 16 százaléka  számít arra, hogy az oroszok hamarosan befolyásuk alá vonják Ukrajnát. Hosszú, véres háborút valószínűsít az ellenzéki szavazók majdnem fele, a kormánypártiak 22 százaléka. Az ellenzékiek 18 százaléka hisz benne, hogy a szabadságáért harcoló Ukrajna meghátrálásra kényszeríti Oroszországot.

Egyformán alacsony – mindössze 4 százalékos – mindkét táborban azok aránya, akik elképzelhetőnek tartják a NATO beavatkozását.  Az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat a kormánypártiak harmada túlzónak tartja, de az ellenzékiek ennél is nagyobb arányban támogatnának még keményebb lépéseket.

Oroszbarátság? Mintha két ország lenne

A válaszadók 43 százaléka szerint Orbán Viktornak a jelenleginél keményebben el kellene ítélnie Oroszországot. Ezt mondja az ellenzékiek 90 százaléka, míg a Fidesz-hívek 81 százaléka szerint erre semmi szükség. Az Orbán-kormány háború előtti oroszbarát politikájának megítélése fej fej melletti eredményt hozott. Azzal a  válaszadók 46 százaléka inkább elégedett, 46 százaléka inkább nem, de a bizonytalanok közül többen inkább elégedetlenek.

A megkérdezettek 21 százalékának rosszabb a véleménye az Orbán-kormányról a háború kezdete óta. Ezt mondta az ellenzéki szavazók 47, a bizonytalanok 12 és a Fidesz szavazók 4 százaléka. Minden tizedik (11%) válaszadónak jobb lett a véleménye, így nyilatkozott minden ötödik (20%) fideszes, minden tizedik (9%) bizonytalan és az ellenzékiek 2 százaléka.

A megkérdezettek csaknem kétharmadának (64%) nem változott a véleménye a kormányról. Ezt mondta a Fidesz szavazók háromnegyede (74%), tízből hét (68%) bizonytalan és minden második (50%) ellenzéki szavazó.

A válaszadók háromnegyede (76%) tart attól, hogy jelentősen megemelkedik a gáz ára a háború miatt. Így látja az ellenzéki szavazók 85 százaléka, a bizonytalanok 80 és a fideszesek 65 százaléka. Minden második (47%) megkérdezett szerint hiba volt, hogy az elmúlt években a kormány nem csökkentette a függést Oroszországtól. Ezt mondta tízből kilenc (89%) ellenzéki, minden második (46%) bizonytalan és minden tizedik (10%) fideszes.

Módszertan

A vizsgálat a felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével készült, a felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a lakosság összetételét. Az adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik