A következő élő közvetítés része Diákok és pedagógusjelöltek tüntettek a tanárok mellett Budapesten, országszerte sztrájkoltak a pedagógusok

„Még mindig a gyermekeink jelene és jövője a tét. Ne felejtsétek el, hogy tanítani jó, tanítani menő”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Magyarországon az oktatás állapota válságos

– mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a pedagógusjelöltek tüntetésén. „Ahogy gyerekek nélkül, úgy pedagógusok és a rendszert megújítani képes fiatal pedagógusok nélkül sincsen iskola. Ma már valós kérdés, holnap ki fog tanítani”, jelezte.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára hangsúlyozta, sok helyen a hétköznapokban sincs megfelelő szakos ellátottság, kénytelenek a tanárhiány miatt szakokat összevonni, mégis ezekre hivatkozva lehetetlenítették el a tanárok sztrákját. Pedig a sztrájk alapjog, hangoztatta, majd a tömeg is ennek skandálásába kezdett.

Ti tudjátok, merre kéne rendszerszinten elmozdulnunk, hogy minden egyes gyerek, fiatal megkaphassa a neki járó legjobb oktatást. Amire szüksége van, ami pont neki felel meg

– szólt a pedagógusjelöltekhez. „Ti tudjátok, mi az ára egy jó órának, mennyi tanulás, felkészülés, odafigyelés, jelenlét. Ti tudjátok, hogy a világ megváltozott”, tette hozzá.

Törley szerint a feladatuk többek között, hogy megtanítsák a tanítványaikat a kritikus gondolkodásra, az információszerzésre, a kételkedésre.  Azonban „kizsigerelt, megalázott pedagógusoktól nem elvárható, hogy szabad, kritikusan gondolkodó állmapolgárokat neveljenek. pedig erre lenne legnagyobb szüksége az országnak”.

Szükség van ránk, és szükség van rátok. Még mindig a gyermekeink jelene és jövője a tét. Ne felejtsétek el, hogy tanítani jó, tanítani menő.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik