Belföld

Szijjártó is megszólalt a Zágrábban lezuhant drón ügyében

Erkin Keci / AFP
Erkin Keci / AFP

Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.

– írta Facebook bejegyzésében Szijjártó Péter külügyminiszer, miután csütörtök éjfélkor Zágráb város központjában, a Jarun tó mellett zuhant le egy szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép. A helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett.

A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt.

– teszi hozzá Szijjártó, aki már a horvát külügyminiszterrel, Gordan Grlić Radmannal is egyeztetett az ügyben.

A horvát hatóságok által eddig összegyűjtött adatok szerint a drón keletről nyugatra, vagyis a magyar légtérből lépett be a horvát légtérbe, 700 kilométeres óránkénti sebességgel, 1300 méteres magasságban.

Jávor Benedek a főpolgármester európai uniós ügyekért felelős főtanácsadója arra hívja fel a figyelmet, hogy az elszabadult drón könnyen eltalálhatott volna bárkit, ráadásul

úgy ment át a magyar légtéren, hogy a magyar honvédség, a légvédelem, Benkő Tibor, Vezénylő Tábornok, az összes nem nélkülözhető magyar katonai eszköz, a teljes stratégiai nyugalomban pihenő hadsereg azt se mondta, fapapucs, nemhogy leszedték volna.

Szerinte sok kérdést felvet, hogy a magyar légierő a legvalószínűbb fenyegetésekkel (a szomszédból áttévedő légi eszközökkel) semmit nem tud kezdeni, így a konfliktusból kimaradó Magyarország az elemi biztonság minimális megteremtésére sem képes.

Az ügyben a bűnügyi és katonai nyomozóhatóságok is részt vesznek, emellett nemzetközi egyeztetés is zajlik, különösen a NATO-val, az összes körülmény feltárása érdekében.

Szijjártó Péter után a Honvédelmi Minisztérium is reagált az ügyre. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik