Belföld

Jogerősen másfél évet kapott gombászokkal végző gyilkos kos gazdája

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Másfél év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Veszprémi Törvényszék tanácsa azt az őstermelőt, akinek másfél évvel ezelőtt két gombászt is megölt a karámból kiszabadult jószága a több napos kóborlása során. A férfi a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

A 40 éves férfi 19 juhot, három borjút és egy magyar merinó fajtájú kost tartott a Szentgál külterületén lévő egyhektáros, körbekerített legelőn. Egy fa kerettel ellátott dróthálós kapu volt a karám bejárata, melynek zárását a férfi egy egyszerű csomóra összekötött bálamadzaggal és lánccal oldotta meg.

Rendszerint a karámon belül tartotta az állatokat, de elfordult, hogy a karám kapuját nyitva hagyva legeltetett, így az állatok a környékbeli erdős területen kószáltak. az állatok a karám területét elhagyva a környékbeli erdős területen legeltek.

A biztonságos őrzés hiánya miatt a 19 juh és a merinó kos 2020 augusztus 24-e előtt néhány nappal elkóborolt a karámból, majd a kos augusztus 24-én egy, az erdőben tűzifát gyűjtő férfira támadt, aki egy közeli udvarba menekült előle. A kos következő nap reggel másra is rátámadt, aki az állatot kővel megdobta és így el tudta zavarni.

ugyeszseg.hu

A férfi délután találkozott az állat gazdájával, és beszámolt neki az esetről, de ő ennek ellenére sem tett semmit az elkóborolt állatok befogása érdekében.

Augusztus 26-án délelőtt egymástól pár száz méterre, de külön-külön egy férfi és egy nő gombászott a Szentgál körüli erdőben. A felbőszült kos előbb egyikükre, majd a másikukat is felöklelte. Mivel a lábsérüléseik miatt nem tudtak elmenekülni a kos elől, az állat testszerte támadta a földre került tehetetlen áldozatait.

A sebesült férfi hozzátartozói aznap késő délután találták meg az áldozatokat. A nő addigra már meghalt, a férfi pedig később a kórházban halt bele a súlyos sérüléseibe.

A férfi másfél év felfüggesztettet kapott elsőfokon, de az ügyészség letöltendőért fellebbezett. A Veszprémi Törvényszék tájékoztatása szerint a bírói tanács alaposnak találta a fellebbezést és mellőzte a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtásának a felfüggesztését. Ez azt jelenti, hogy a gyilkos kos gazdája másfél év felfüggesztett helyet, másfél év letöltendő fogházat kapott. Jó magaviselet esetén viszont egy év múlva kijöhet.

A bíróság súlyosító körülményként a kos a két áldozaton kívül másokat is megtámadott. A tanács szerint ez nem kapott kellő súlyt a korábbi büntetés kiszabása során. Szintén nem került kellő nyomatékkal figyelembevételre, hogy a terhelt magatartása egynél több ember halálát okozta. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik