Gazdaság

Új menekültügyi rendeleteket hozott a kormány

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Kiderült, miként vállalhatnak munkát a menekültek. Az őket befogadóknak nem kell idegenforgalmi adót fizetniük.

Megjelent a Magyar Közlönyben két Orbán Viktor kormányfő által aláírt rendelet. Az egyik menedékesként ismeri el az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt Ukrajnában tartózkodó

  • ukrán állampolgárokat,
  • hontalan személyeket, harmadik országbeli állampolgárokat, akik nemzetközi vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesültek Ukrajnában.

A kormány az Európai Unió Tanácsának rendeletével összhangban döntött az átmeneti védelemről. Az oroszok február 24-én kezdett inváziója miatt ukrajnai lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek esetében a rendelet felmentést ad a menedékjogról szóló törvény néhány előírása alól is.

Orbán Viktor néhány napja munkát, egzisztenciát ígért a menekülteknek. A rendelet alapján

a menedékes engedélymentesen jogosult munkát vállalni, ha a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében dolgozik, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.

A kormány új rendelete lehetővé teszi, hogy a menedékesek közmunkások, közfoglalkoztatottak legyenek és különös szabályként kimondja, hogy az Ukrajnából érkező magyar állampolgároknak valamennyi ellátást, kedvezményt biztosítani kell, „ha a magyar állampolgárság tényénél fogva kedvezőbb elbánásban nem részesül”.

A másik rendelet a helyi adókról szóló törvény idegenforgalmi adóra vonatkozó szabályait módosítja a menekülthullám miatt.

Mivel az oroszok február 24-én kezdték Ukrajna ellen a katonai inváziót, február 24-étől nem kell idegenforgalmi adót fizetniük azoknak, akik Ukrajna területéről érkező menedékest fogadtak be.

A kormány döntött arról is, hogy a menedékesek az általuk egyéni előfizetőként előre fizetett díjú mobiltelefon szolgáltatáshoz kapott  SIM kártyát nem adhatját át harmadik személynek, ha az nem a közeli hozzátartozójuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik