Élő Belföld

Orbán Viktor: Ez még csak a krízis eleje

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A szokásos péntek reggeli interjújában mondta el a kormányfő, hogy milyen hatással lehet ránk az orosz-ukrán háború.

Gazdaság

Orbán szerint vannak közvetlen és középtávú veszélyek. – Az egység a fontos, de ennek ára, van, a szankciók kétélű fegyverek, rövidtávon fizetni fogunk érte – mondta, majd hozzátette, hogy a szankciók által lerombolt gazdaságok okozta nehézségeket kezelni kell. Ilyen például a Sberbank, ami emiatt bukott be. Ez a magyar gazdaságnak is fáj, hiszen ezek olyan cégek, amik működtetik a magyar gazdaságot, ez hiányozni fog. Orbán kiemelte, hogy az energiaárak is növekednek a szankciók miatt, azonban a rezsicsökkentés védi a magyar családokat szerinte, ez pénzbe kerül.

Európában magas infláció volt, azonban ennek a veszélye tovább nőtt a szankciók miatt. Középtávon jelentkező veszély, hogy az európai gazdaság teljesítménye kisebb lesz, így újra kell mindent kalkulálni, ezt pedig nekünk is el kell végeznünk.

Maszkviselés

Most már megengedhetjük, hogy visszatérjünk a járvány előtti időszakhoz. Legyűrtük az ötödik hullámot is – mondta a maszkviselés eltörléséről hozott csütörtöki kormányintézkedésről.

Nincs megtiltva a maszkviselés – tette hozzá.

Nyugalom

Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy mi magunk, a szövetségeseinkkel együtt megvédjük magunkat. Betonkemények vagyunk – nyugtatta meg a hallgatókat Orbán, aki csak egy veszélyt lát, ha belesodródunk a konfliktusba, mert akkor senki nem fog megvédeni.

Stratégiai nyugalom – jelentette ki, aki szerint az ellenzék veszélyezteti mindezt. Ezért nem támogatják az országon keresztül való fegyverszállítást Ukrajnának.

Fegyverkezés

Ami most történik, az Németország újra felfegyverzése. Ez egy új korszakot jelent – mondta Orbán, aki szerint ez új helyzetet teremt.

A magyar fegyverkezési programról azt mondta: ha nincs erőd, akkor nem lesz béke.

– Aki azt mondja, hogy a NATO megvéd minket, az téved – jelentette ki, ellentmondva a NATO-szerződésben foglaltaknak. Indoklása szerint ezért erősítik meg a magyar haderőt.

Méret

Ez nem a mi zakóméretünk – mondta az orosz-ukrán háborúról Orbán, aki szerint ők csak akkor tudnak segíteni, ha a nagyok elakadnak.

Brüsszel nem segít

Orbán Brüsszelre panaszkodik, hogy onnan hiába várunk segítséget.

“Ez a mi ügyünk, nekünk kell megoldanunk” – szögezte le, legfeljebb a V4-ekre számíthatunk.

Menekülthelyzet

“Kárpátalja jelenleg még nem katonai műveleti terület. Ez nagyon nagy érték” – jelentette ki Orbán.

Az ide érkezők 70-80 százaléka tovább áll, nekünk velük nincs teendőnk.  A többieket el kell látnunk, szállást ellátást adni, a gyerekeket iskolába kell majd idővel küldeni – sorolta Orbán, aki a saját falujából is találkozott önkéntesekkel.

Megkezdték a tárgyalást a munkaadókkal, hogy ha hosszabb ideig maradnak, akkor el tudják magukat látni. – Három hónapig látjuk el őket, utána dolgozniuk kell, akár közmunkát, akár a munkaerőpiacon – mondta Orbán.

Ez még csak a válság eleje

Amit most látunk, az a krízis eleje – mondta az ukrán menekülthelyzetről Orbán, aki tegnap járt a határnál. Tapasztalatai szerint főleg Ukrajna távolabbi területeiről érkeznek a menekültek, Kijevből és Harkovból is. Sok a harmadik országbeli diákok is, akik innen haza fognak menni. Ebben nyújtanak segítséget.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik