Belföld

Opinio: A magyarok többsége szerint túl közel kerültünk Putyinhoz

MTI / Kreml
MTI / Kreml
A magyarok 60 százaléka szerint ez akadályozza a határozottabb kiállást Ukrajna mellett.

Az Euronews megbízásából az Opinio gyorsmérést készített arról, miként ítélik meg az orosz-ukrán háború okait és következményeit a magyarok. A közvélemény nagyon megosztott. 51 százalék szerint két ország vitájáról, 49 százalék szerint Oroszország agressziójáról van szó. Az események megítélését pedig kivételesen jelentősen befolyásolja a képzettség is.

Abban a többség (60%) egyetért, hogy az elmúlt években túl közel kerültünk Oroszországhoz (Putyinhoz), ez akadályozza a határozottabb kiállást Ukrajna mellett. A magyarok 40 százaléka ért egyet azzal, hogy az olcsó gázért kell jó viszonyt ápolni.

Arra a kérdésre, ki a felelős a fegyveres konfliktusért, a válaszadók 58 százaléka mondta azt, hogy Oroszország, mert rátámadt egy független államra, míg 42 százalék szerint az inváziót kiprovokálta Ukrajna, mert túl közel került a NATO-hoz.

A magyarok 72 százaléka úgy véli, egyenlő távolságot kellene tartani Ukrajnától és Oroszországtól, 26 százalék jobban támogatná Ukrajnát, 2 százalék pedig Oroszországot. A fegyverszállítmányok átengedésének tilalmával 69 százalék ért egyet, 31 százalék ezt nem tartja helyesnek, mert Magyarország ezzel egy megtámadott ország megsegítését akadályozza.

Módszertan

Az országos gyorsfelmérés az Opinio okostelefonos alkalmazással 900 fős, nemre, korra, lakóhely típusára, végzettségre reprezentatív mintán 2022. március 1-jén és 2-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik