Belföld

Bíróság tette sínre a mozdonyvezetők sztrájkját

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A szakszervezet felszólította a MÁV-START Zrt.-t, haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat követelései teljesítéséről.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) a reálbérkereset-csökkenés miatt február 2-án jelentette be, hogy március 10-én nulla órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a személy- és áruszállításban. Arról a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzésében már megállapította, jogszerű, de a vasúttársaság fellebbezett.

A MOSZ most közleményben tudatta, a Fővárosi Ítélőtábla  másodfokú végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, tehát

jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja.

A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, az jogerős. A Fővárosi Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság érdemben megalapozott döntést hozott, amikor kimondta, a munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott összes törvényi feltételnek.

Mint írták, a MÁV-START állításával szemben a mozdonyvezetők követelése kellően meghatározott, nem irányul kollektív szerződés módosítására, a jelenlegi világjárványban sem veszélyezteti az életet, az egészséget, a testi épséget.

A szakszervezet felszólította a  vasúttársaságot, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a sztrájkkövetelés teljesítéséről.

A MOSZ soproni tagcsoportja egyetért a MÁV-START mozdonyvezetőinek követeléseivel, ezért szolidaritási sztrájkot hirdet a GYSEV Zrt.-nél.

Kapcsolódó
500-600 ezer forintos kompenzációt kérnek a mozdonyvezetők az infláció miatt
5,1 százalék volt az éves infláció, a béremelés viszont nulla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik