Belföld

A MÁV-Start szerint jogellenes a mozdonyvezetők sztrájkja, bíróságra mennek

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A vasúttársaság alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését, ezért a MÁV-START benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogellenességéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez.

A cég közleménye szerint a sztrájkfenyegetés felelőtlen hangulatkeltés, és nem szól másról, mint a kezdeményező szakszervezeti vezetők egyéni ambícióiról.

A MÁV-START azt írta, hogy az együttműködési kötelezettségnek eleget téve hétfőn megtartották az első sztrájkegyeztetést a Mozdonyvezetők Szakszervezetével. Az érdekképviselet változatlanul fenntartotta sztrájkkövetelését.

A vasúttársaság a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek tartja, különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik.

Azt is írták, hogy valótlan a Mozdonyvezetők Szakszervezetének az az állítása, amely szerint tavaly nem történt többletkifizetés. 2021-ben a MÁV-START több más egyéb bérjellegű juttatás mellett alanyi jogon járó SZÉP-kártya juttatást vagy a munkavállalók döntése szerint készpénzt utalt a munkavállalók részére összesen 300 ezer forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik