Belföld

Benkő Tibor: Több tízezres menekülthullámot is kész fogadni a Honvédség

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Magyarország pedig azért nem küld fegyvereket Ukrajnának, mert az nem a békét szolgálná.

Mi továbbra is azt támogatjuk, hogy a kialakult konfliktust békés úton, tárgyalóasztal mellett oldják meg. A háborúval mindegyik fél csak veszít.

Ezt is elmondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter (akinél nemrég járt Orbán Viktor kormányfő) az ATV-ben szerdán. Hozzátette, a magyar kormány támogatja Ukrajna területi integritását, de fel kell rá készülnie, ha eszkalálódik a helyzet. Arról is beszélt, kibertámadások terén nem lett nagyobb a magyar fenyegetettség.

A Honvédség készül a határ védelmére és egy több tízezres menekülthullám fogadására is.

Azért csoportosítottak az ukrán határhoz katonákat és haditechnikai eszközöket, hogy megvédjék Magyarország területét, és a térség biztonságáról gondoskodjon a Honvédség. Szerinte nem a békét szolgálja az, hogy egyes államok fegyvereket küldenek Ukrajnának, a magyar kormány viszont nem akar beavatkozni a konfliktusba, ezért nem küld ilyesmit.

A Telex felidézte, a nap folyamán a köztévén az orosz álláspontot ismételgette Benkő, miszerint az orosz katonák csak békefenntartó feladatok ellátására érkeztek a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokba (ezt még az ENSZ-főtitkár se látja így). „Amennyiben Ukrajna megtámadja ezeket a népköztársaságokat, akkor egyúttal magát Oroszországot is támadja” – fogalmazott.

Kapcsolódó
Inváziónak tekinthető-e az orosz hadsereg ukrajnai „békefenntartó” felvonulása?
Ha katonai egységek egy nemzeti határt átlépnek, az mindenképpen jogellenes – véli a Notre Dame egyetem jogászprofesszora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik