Belföld

Az elsők között emelné meg a tanárok bérét Márki-Zay Péter a Párbeszéd szerint

Párbeszéd / Facebook
Párbeszéd / Facebook
Az ellenzéki párt a Kossuth téren demonstrált a tanárok mellett és a sztrájkrendelet ellen.

A Párbeszéd közlése szerint Márki-Zay Péter hatalomra kerülése esetén első intézkedései között emelné meg jelentősen a pedagógusok bérét. Mindezt Erőss Gábor, a párt oktatáspolitikusa mondta azon a Kossuth téren tartott demonstráción, amelyet a párt politikusai azért szerveztek, hogy kiálljanak a pedagógussztrájk mellett, és tiltakozzanak a kormány sztrájkrendelete ellen.

A Józsefvárosban alpolgármesteri pozíciót is betöltő Erőss azt mondta, a kormány becsapta a pedagógusokat, amikor azt ígérte, hogy a fizetésüket a mindenkori minimálbérhez igazítja.

Ha a kabinet betartotta volna ezt az ígéretét, akkor a mostaninál nagyjából kétszer többet kereshetnének a tanárok, ezzel szemben jelenleg az oktatásban dolgozók jelentős részének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak

– tette hozzá a politikus.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Pest megye 10. választókerületének újdonsült ellenzéki országgyűlésiképviselő-jelöltje hangsúlyozta, hogy az egységes ellenzék szolidaritást vállal a pedagógusokkal, mivel úgy gondolják, a sztrájkjog mindenkit megillető alapjog. Jámbor András –  aki szintén indul a választásokon Budapest 6. számú választókerületében – azt mondta, a kormány nem tesz semmit az ágazat érdekében, hiába kéri azt több mint 20 ezer pedagógus.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese pedig úgy fogalmazott,

a Fidesz-kormány a rabszolgatörvény kormánya, amely nem átallja alkotmányellenesen is korlátozni a pedagógusok, és általában a dolgozók jogait.

Tordai kiemelte, hogy az ellenzék kormányra kerülése esetén visszaadná a tanárok megbecsülését, megemelnék bérüket, biztosítanák szakmai szabadságukat, csökkentenék a terheiket.  Éppen ezért arra kérte a lakosságot, hogy támogassák a pedagógusokat a március 16-tól tervezett sztrájkjukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik