Belföld

A budaörsi gimnáziumban is tiltakoznak a pedagógusok a kormány sztrájkrendelete ellen

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 48 pedagógus nem tanít szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, hogy egynapos polgári engedetlenséggel tiltakozzanak a kormány sztrájkrendelete ellen – írja a hvg.hu.

A pénteken megjelent rendelet a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A kormány döntése értelmében a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra, iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

A tanársztrájkot közösen szervező szakszervezetek szerint az új kormányrendelet alkotmányellenes. Ennek szellemében döntöttek a budaörsi pedagógusok arról, hogy nem veszik fel a munkát a mai napon, miután hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára, kedden pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 17 pedagógusa döntött úgy, hogy nem dolgozik aznap.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a hvg-nek elmondta, hogy akciójuk nem a diákok, az igazgató, vagy a tankerület, hanem kizárólag a kormány a tanárok sztrájkját ellehetetlenítő rendelete ellen irányul. Törley azt mondta, hogy számolnak a munkabeszüntetésért járó esetleges retorziókkal is, ő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy le fogják vonni a bérükből ezt az egy napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik