Belföld

Újabb gimnáziumban tiltakoznak a kormány sztrájkrendelete ellen

17 oktató nem vette fel a munkát kedden a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – számolt be a Hvg.hu. A pedagógusok akciójukkal a kormány által a minap kiadott sztrájkrendelet ellen tiltakoznak, amely a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A rendelet szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára nem vette fel a munkát és az intézmény dísztermében ülve tartott sztrájkot. A Hvg.hu-nak Tóth Viktor, az egyik tanár azt mondta, hogy akciójuk polgári engedetlenség és nincs összefüggésben a szakszervezetekkel. Hozzátette azonban, hogy szerinte a következő napokban más budapesti iskolákban is lesz hasonló akció, és úgy tűnik, igaza is lett.

Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium tanára a hírportálnak azt mondta, akciójukkal kizárólag a kormányrendelet ellen tiltakoznak, nem a diákok, az igazgató vagy a tankerület ellen irányul. A munkabeszüntetésről hivatalos levélben tájékoztatta az intézményvezetőt, ugyanakkor számolnak lehetséges retorziókkal is. A legvalószínűbb az, hogy a munkabérükből levonják ezt az egy napot, és bár egyesek az állásuk elvesztésétől tartanak, Törley szerint ez elég esélytelen, mert így is tanárhiány van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik