Élő Belföld

Varga Judit pár percre megjelent Gulyás Gergely mellett a Kormányinfón, de kérdezni nem lehetett tőle

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

A szerdai kormányinfón ezúttal Gulyás Gergely mellett Varga Judit is megjelent, hogy az Európai Bíróság ma reggeli döntéséről beszéljenek. Igaz, utóbbi csak néhány percig volt jelen az eseményen, kérdezni sem lehetett tőle.

Gulyástól tizenegyedszerre is megkérdezték, hogy mi köze van a gyermekvédelmi törvényhez a jogállamisági mechanizmusnak

És még egyszer elismételte, hogy a helyreállítási alapot emiatt nem kaptuk még meg, és ez  jogállamisági kérdés, ezért ez van mögötte. A logikája az, hogy ma egyetlen olyan ügy van, ahol uniós pénzeket tartanak vissza jogállami ügyek miatt, az ez. Szerinte ez a kapcsolat a kettő között. Ez egyébként nem kapcsolat a kettő között, Gulyás továbbra sem tudta semmivel alátámasztani, hogy mi köze lenne a gyermekvédelminek nevezett törvények a jogállami mechanizmushoz, de eddig azt sem sikerült igazán bebizonyítania, hogy a helyreállítási alaphoz van egyáltalán köze.

Gulyás Gergelytől mostanra nagyjából tizedszerre kérdezték meg, hogy miért mondja, hogy a gyermekvédelmi törvénynek köze van a jogállami mechanizmusról szóló döntéshez

Amire azt mondta, hogy egyértelmű, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem kapta meg a kormány még a helyreállítási alapból származó pénzeket. A két ügynek továbbra sincs köze egymáshoz, a bizottság pedig azt mondta, a korrupcióellenes fellépés hiánya miatt nem kapták még meg a pénzeket.

Gulyás Gergely problémának tartja, hogy bezárnak a benzinkutak,

Mert a hatósági ár miatt veszteségesen kell árulni az üzemanyagot. De ennél nagyobb problémának tartaná, ha 540 forintos benzinárat kellene literenként fizetnie a családoknak. Szerinte azok a cégek, amelyek most vesztenek, többnyire jól menő vállalkozások, amelyek megengedhetik maguknak ezeket a veszteségeket. Azt is elmondta, hogy a hatósági árat óvatosan kell alkalmazni, de része a jogrendszernek.

Mennyien kaptak adóvisszatérítést?

Közel kétmillió ember jogosult a visszatérítésre, ebből egymillió négyszázezer ember adott be mindent, amit kellett, és ők elvileg meg is kapták már a térítést, mondta Gulyás.

Nagy verseny lesz ma

Hogy Gulyás Gergely a gyermekvédelmi törvényt emlegeti-e majd többet, vagy Márki-Zay Péter mondatait arról, hogy a fasisztákat és a kommunistákat is képviselni akarják. Most épp azzal kapcsolatban, hogy szerinte utóbbi az igazi veszély a jogállamra, valamint az, ha valaki egyszerű többséggel szeretne alkotmányozni.

Az Index rákérdezett arra, hogy mennyibe kerül Magyarországnak az, hogy nekünk kell megfizetni az elvesztett per költségeit

Gulyás szerint nagyon kevésbe. Azt is megkérdezték, hogy Magyarország él-e bármilyen jogorvoslati lehetőséggel.

Gulyás szerint a bíróság egyértelművé teszi, hogy csak akkor alkalmazhatja a bizottság a jogállami mechanizmust, ha az konkrétan érinti az unió költségvetését. Szerinte ebben mi vagyunk a legjobbak az unióban. Azt mondja, hogy itt politikai szándék alapján született politikai döntés, amellyel bele akarnak szólni a magyar belpolitikába, és ilyen belpolitikai ügy a gyermekvédelmi törvény is.

Gulyás szerint akkor lesznek elvéve az uniós pénzek, ha a baloldal jut hatalomra

Mert ez nem az unió, hanem a tagállamok pénze, ez nekünk jár. Az M1 kérdésére, hogy ezzel nőtt-e a népszavazás jelentősége, azt válaszolta, hogy igen, nőtt. Egyébként továbbra sincs köze a bíróság mai döntésének és a jogállamisági mechanizmusnak a gyermekvédelmi törvényhez.

Gulyás Gergely ezután elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem kapta meg eddig Magyarország a helyreállítási alap pénzeit. Az Európai Bizottság szerint azért nem kapta meg, mert nem sikerült átfogó korrupcióellenes csomagot elfogadni.

Az M1 annak ellenére is kérdez, hogy Varga Judittól már nem lehet

Azt kérdezik, hogy továbbra is kiáll-e a magyar kormány a gyermekvédelmi törvény mellett. Aminek, ismétlem, semmi köze nincsen valójában a bíróság mai döntéséhez.

Gulyás választolt a kérdésre Varga hiányában, szerinte igen, továbbra is kiállnak mellette.

Varga Judit három percre jelent meg a Kormányinfón, kérdezni nem lehetett tőle

Varga Judit igazságügyi miniszter volt rövid ideig a vendége a mai Kormányinfónak, ahol elvileg az Európai Bíróság mai döntéséről beszélt. Azt mondta erről, hogy politikai döntés született, a gyermekvédelmi törvény miatt ítélték el Magyarországot. Ez nem igaz, sem a magyar kormány keresetében, sem a bíróság indoklásában nem volt erről szó, és a jogállami mechanizmus erre nem is alkalmazható valószínűleg.

Varga döcögve beszélt, majd amint befejezte, távozott, kérdezni nem lehetett tőle. A legutóbbi kormányinfón feltettük a kérdést, mikor lehet majd a minisztertől is kérdezni a korábbi helyetteséről, a korrupciós ügyek miatt leváltott Völner Pálról.

Arról, hogy pontosan mi van az Európai Bíróság mai döntésében, itt olvashat. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik