Belföld

Völner Pál utódja szerint a Völner-ügy bizonyítja a Fidesz morális fölényét

Varga Judit / Facebook
Varga Judit / Facebook
Répássy államtitkár szerint az eljárás ugyanis éppen azt igazolja, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak.

Szabó Tímea a legfőbb ügyész után Orbán Viktor kormányfőt is megkérdezte arról, hogy milyen személyes felelősség terheli azért, hogy egy kutatás szerint Magyarország immár az EU második legkorruptabb országa. A Párbeszéd politikusa azokat a kérdéseket tette fel a miniszterelnöknek is, mint Polt Péternek, kiegészítve eggyel, amely azt firtatta, hogy a Schadl–Völner-ügyben miért nem vállalja Varga Judit igazságügy-miniszter a felelősséget.

Orbán Viktor nem válaszolt. Varga Judit az ügyészség által hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pált váltó Répássy Róbert államtitkárt bízta meg a válaszadással.

Ő elismerte, nem ismeri a TI Korrupció Érzékelési Index alapjául szolgáló adatokat, de feltételezi, Szabó Tímea nem a Városháza-ügyre vagy a Mocsárosdűlőt övező alkudozásokra gondolt, mert ezekben az ellenzéki szövetség viselt dolgairól van szó, márpedig

a baloldali politikusok soha semmiért nem vállalják a felelősséget.

Arra nem tért ki, miért nem vállalja a politikai felelősséget Varga Judit, de egyértelműen a Fidesz morális fölényeként írt arról, hogy Völner Pál azonnal lemondott az államtitkárságról, amint vele szemben bűncselekmény gyanúja merült fel.

Répássy levezetése szerint tehát akkor csökken majd a korrupció, ha Szabó Tímea szövetségesei is hasonló következetességgel vállalják a felelősségüket a velük szemben megfogalmazódott bűncselekmények gyanúja miatt. Az államtitkár szerint a büntetőeljárás a Schadl–Völner–ügyben azt bizonyítja, hogy

Magyarország demokratikus jogállam, a törvény előtt mindenki egyenlő, a törvények mindenkire vonatkoznak és mindenkinek be kell őket tartani.

Kapcsolódó
Polt Péter: Percepció Varga Judit érintettsége a Schadl–Völner–ügyben
Szabó Tímea kérdésére azt válaszolta, szerinte nem terheli felelősség a korrupciós helyzet romlásáért, amit a tények sem igazolnak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik