Belföld

Polt Péter: Percepció Varga Judit érintettsége a Schadl–Völner–ügyben

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Szabó Tímea kérdésére azt válaszolta, szerinte nem terheli felelősség a korrupciós helyzet romlásáért, amit a tények sem igazolnak.

A legfőbb ügyészt Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról kérdezte, saját megítélése szerint milyen személyes felelősség terheli a korrupciós helyzet romlásáért. Az ellenzéki politikus egy  friss kutatást idézett, amely szerint Magyarország már az Európai Unió második legkorruptabb országa, ami szerinte nem meglepő, elég a Schadl-Völner-Varga botrányra gondolni.

Az állam egyes vezetői pénzért adják veszik az egyetemi vizsgákat, a diplomákat, félemlítenek meg bírókat.

Szabó Tímea arra is választ várt, mit tesz Polt Péter azért, hogy csökkenjen Magyarországon a korrupció.

Milyen következménye lesz a Schadl-Völner-Varga botránynak?

Polt Péter válaszolt, bár jelezte, szerinte nem kellett volna, mert a saját személyes felelősségéről véleményt alkotni nem tartozik a feladatkörébe. Azt írta, amire Szabó Tímea utal (a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe) csak egy bizonytalan percepciós mutató, ami nem tükrözi az objektív valóságot.

Úgy vélte, a tények, adatok azt igazolják, hogy az általa vezetett ügyészség igenis elkötelezett harcot folytat a korrupció ellen. A legfőbb ügyész egyik példaként azt hozta, hogy

az elmúlt megközelítőleg hat évben több országgyűlési képviselővel szemben került sor korrupciós bűncselekmény miatt büntetőeljárás lefolytatására, mint a rendszerváltást követő huszonöt évben.

Szerinte a SchadlVölner–ügy is éppen ezt igazolja. Azt egyáltalán nem, hogy azt a Párbeszéd frakcióvezetője kiterjesztette az igazságügy-miniszterre is, ahogy az is csak Szabó Tímea percepciója, hogy állami vezetők egyetemi vizsgákat, diplomákat pénzért adtak volna.

Kapcsolódó
444: A végrehajtók elnöke egyetemi vizsgákat intézett Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének
Rogán Antal kabinetfőnöke a nyomozati adatok szerint az egyik jogi vizsgáján például úgy ment át, hogy ott sem volt.
Kapcsolódó
Hallgatnak Rogánék a kabinetfőnökről, akinek apja a miniszter körüli ingatlanok gazdája
A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem nyilatkozik a jogi vizsgáin Schadl György által kisegített Nagy Ádám sorsáról. Közben az is kiderült, mekkorák a kabinetfőnök apjának nevén lévő lakások, amelyik egyikébe Rogán Antal költözött.

A sajtóban közzétett nyomozati iratokban nem merült fel arra sem adat,

hogy állami vezetők bírókat kívántak megfélemlíteni

tette hozzá Polt Péter.

Közben a Népszavának Vasvári Csaba a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája, az Országos Bírói Tanács szóvivője azt mondta, ha az történt, ami a nyomozati iratokból kiderült a Schadl-ügyben, hogy  megpróbáltak „kirúgni” egy bírót, akkor az egy példa nélküli belső támadás a bírói integritásra nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik