Belföld

A fideszes Bús Balázs összeférhetetlenségével Pintér Sándornak nincs dolga

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az önkormányzati autonómia védelme miatt nincs beavatkozási lehetősége.

Bús Balázst 2021. január 1-től nevezte ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökének Kásler Miklós miniszter, de a fideszes politikus csak több mint egy év múlva mondott le önkormányzati tisztségeiről, szüntette meg az összeférhetetlenséget.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki ellen a kormánypártok Óbuda volt polgármesterét indítják a választáson, korábban úgy vélte,

Bús Balázs a prototípusa a pozíció- és közpénzhalmozó fideszeseknek!

Az ellenzéki politikus az ügyben Bús Balázs lemondása után egy nappal írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az önkormányzatokért is felelős Pintér Sándor belügyminiszternek.

Arra volt kíváncsi, Bús Balázs miként sérthette meg ilyen hosszú időn át a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, amely szerint önkormányzati képviselő nem láthat el olyan feladatot, amelyhez a kinevezést a kormánytól kapta.

Szabó Tímea a minisztertől arra is választ várt, lesz-e bármi következménye annak, hogy Bús Balázs nem tett eleget a törvényi kötelességének, nem szüntette meg 30 napon belül az összeférhetetlenséget, hosszú időn át jogtalanul felvette a tiszteletdíjat.

Pogácsás Tibor belügyi államtitkár Szabó Tímeának azt írta, hogy Pintér Sándor semmit sem tehetett Bús Balázs ügyében, mert

az összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdésekben a belügyminiszternek az önkormányzati autonómia védelme érdekében beavatkozási lehetősége nincs.

Az összeférhetetlenségi okot az érintett képviselő szüntetheti meg vagy a képviselő-testület, illetve a bíróság mondhatja ki az összeférhetetlenség fennállását és a képviselői megbízatás megszünését. A tiszteletdíj kérdésében is kizárólag a képviselő-testületnek van döntési joga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik