Belföld

Jó pénzért visszatekerte a villanyórákat egy zalai villanyszerelő az éves leolvasások előtt

Getty Images
Getty Images

Már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott a Zalaegerszegi Járásbíróság annak a zalai villanyszerelőnek az ügyében, aki 1 millió 310 ezer  ezer forintot keresett a villanyórák visszatekerésével.

A férfi 2010 májusa és 2018 novembere közötti időszakban egy családi háznál, egy sörözőnél és egy ajándékboltnál is rendszeresen tekert vissza villanyórákat az éves mérőóra-leolvasások előtt. A Zalaegerszegi Törvényszék tájékoztatása szerint a villanyszerelőt a tulajdonos, illetve az üzemeltetők kérték meg, hogy a tényleges áramfogyasztás helyett kevesebbet kelljen nekik kifizetni.

A férfi még a villamos fogyasztásmérő hitelesítésére szolgáló pecséteket is leutánozta, hogy eleget tudjon tenni a kérésnek, s az áramszolgáltató ne vegye észre a mérő visszaállítását, azaz a lopást.

A férfi a tevékenységéért ingatlanonként, a jogtalanul eltulajdonított villamosenergia értékének a harminc százalékát kapta meg, így körülbelül 1 millió 310 ezer forintban részesült. A tulajdonos és az üzemeltetők ellen szintén büntetőeljárás indult, mivel több mint 4 millió forint kárt okoztak a szolgáltatónak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság háromrendbeli bűnsegédként elkövetett lopásban, és háromrendbeli folytatólagosan elkövetett bélyeghamisításban is bűnösnek mondta ki a bűnösségét beismerő szerelőt. Ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, de ennek a végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, további 1 évre eltiltotta a villanyszerelői foglalkozástól is.

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész tudomásul vette, így az jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik