Élő Belföld

Orbán: Minden évben mindenki Magyarországon legalább egy lépéssel mehet előre

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Vége

Új kormánydöntés most sem fért bele a tájékoztatásba.

Korrupció idehaza? Ugyan már

Ha igaz lenne, amit a baloldal terjeszt, akkor nem azt látnák az emberek, ami a valóság. Mert Magyarország sikeresen és látványosan fejlődik. Korrupciótól szenvedő országok nem előre szoktak menni, hanem hátra. Magyarország azonban előre megy, szóval nem lehet komolyan venni az ellenzéki állítást, hogy nagy a korrupció Magyarországon.

Választás

Sikertörténet Magyarország. Visszaadják a 13. havi nyugdíjat például, vagy 25 évnél fiatalabbak szja-mentességet kapnak, sorolta Orbán, persze amellett, hogy elmondta, a baloldal ezt visszacsinálná. Minden évben mindenki Magyarországon legalább egy lépéssel mehet előre. Ez nagy teljesítmény, erre büszkék vagyunk.

Jogállamiság

Sok ember van Európában, amely a német-római császárságra hasonlító felfogást oszt, ilyesmi birodalmat akarnak építeni. Orbán szerint ez rossz. Bírósági ítéletekkel átlapátolják a jogokat a nemzeti oldalról. Nehéz ítélet vár ránk, egy-két hét múlva hirdetik ki a jogállamisági ügyben az ítéletet. Azon kell dolgoznunk, hogy Európát szabad Európának tartsuk meg. Most nagy erőkkel jön velünk szemben.

Pfizer-féle antivirális szer

Veszünk a Pfizer antivirális szeréből majd? Itt Orbán arról kezdett magyarázatba, hogy Európában gyártóhálózat fog felépülni, szeretnék, ha a debreceni gyárat is bevennék a hálózatba.

Orosz témák?

Melyik 8 ügyben sikerült megállapodni Putyinnal, tette fel a kérdést a riporter. Energia például, mondta Orbán. Idő kell az energiafüggőség megszüntetéséhez. Magyarország klímabajnok már most is. Magyarország tör a klímabajnoki címre, utána ezt mondta a kormányfő. Orosz gázzal történhet a magyar energiarendszer fenntartása. Van 15 évre vonatkozó, évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz szállítására vonatkozó megállapodás, most 1 milliárd eurós emelést kért Orbán. Majdnem megállapodtak Putyinnal, már csak Szijjártónak van egy köre ebben az ügyben. Nyugat-Európa attól szenved, hogy nincs hosszú távú megállapodása az oroszokkal. A rezsicsökkentést azért tudják fenntartani, mert van orosz gáz.

Közel vagyunk ahhoz is, hogy Szputnyik-vakcinát Magyarországon gyárthassunk. Debrecenben épül oltóanyaggyár. Szputnyikból és Szputnyik-light-ból nagy kereslet lesz a világban a következő években.

Kezdődik, moszkvai út

Hosszú volt az asztal – indította a közmédia riportere a moszkvai út témáját. Különleges körülmények voltak, sokórás volt a tárgyalás, és a nemzetközi helyzet is feszült állapotban van, mondta Orbán. Sikerült kétoldalú ügyekben (magyar-orosz) jó megállapodásokat kötni, mondta a magyar miniszterelnök. Van egy magyar modell az Oroszországhoz fűződő viszonyt tekintve, ami eltér az EU-s modellektől. A németeknek is jó a viszonyuk Oroszországgal, gőzerővel üzletelnek egymással. Békét akarunk, Magyarország békét akar, feszültséget kell csökkenteni, ehhez tárgyalni kell, ez egy békemisszió, Magyarország tette meg az első lépést, fogalmazott Orbán. Nem könnyű dolog 5 órán keresztül észnél lenni, ennyi ideig tartott a tárgyalás Putyinnal, 8 ügybe sikerült megállapodni vele. Sok munkánk van benne, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal. Ez működik.

Olvasói sztorik