Belföld

Botrányba fulladt az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése

Több mint 12 órás tanácskozás után kiabálásba és lökdösődésbe fulladt az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlése – írja a 444. A testületnek február 1-ig kellett volna jelölnie valakit a roma nemzetiségi lista élére, aki megfelelő szavazat mellett akár országgyűlési képviselőként is reprezentálhatta volna a magyar cigányságot a Parlamentben, a hétfői ülésen viszont még abban sem sikerült megegyezni, hogy milyen feltételek mellett hajlandóak szavazni a jelölt személyéről.

A Népszava beszámolója szerint pattanásig feszült a hangulat a közgyűlésén, amit váratlannak nem mondható, hiszen több hónapos csatározások csúcspontja az összejövetel, aminek tétje leegyszerűsítve annyi: a kormány által favorizált roma politikusnak lesz esélye bejutni a parlamentbe innen vagy mégis Agócs János ORÖ-elnök előtt nyílik esély erre? Hidvégi Balogh Attilának, a RomNet főszerkesztőjének tudósításából jól érzékelhető, milyen feszült volt a hangulat a közgyűlésen.

A Népszava emlékezetet: tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi listavezetőjévé. Ezt a döntést a kormánypárti Lungo Drom megtámadta. A Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt, de az Alkotmánybíróság helyt adott a panasznak és megsemmisítette a választás eredményét. Emiatt kellett megismételni a választást, amit hétfőre hirdettek meg.

Szintén a mostani közgyűlés előzménye, hogy amikor az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel találkozott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa egy budapesti szállodában, akkor szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba a résztvevők számára, ha a kormány számára kedves jelölt lesz a listavezető.

Kapcsolódó
Szerződésekkel, támogatásokkal kecsegtette a kormánybiztos a roma képviselőket
Egy budapesti szállodában találkoztak, a hangfelvétel pedig kiszivárgott.

Agócs János a közgyűlésen végül felajánlotta, hogy visszalép a jelöltségtől, ha azt Farkas Félix is megteszi, de a Lungo Dromos politikus hajthatatlan volt. Hajnali három óra után végül arról döntöttek, hogy a jövő héten egy rendkívüli közgyűlést tartanak majd, ahol az Országos Roma Önkormányzat feloszlatásáról fognak szavazni a képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik