Belföld

Sztrájkolnak a pedagógusok – írja meg nekünk tapasztalatait!

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Hétfő reggel nyolc és tíz óra között országszerte figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok. Szeretnék elérni, hogy

  • emeljék a pedagógusbéreket 45 százalékkal,
  • és a pedagógusokat segítő munkakörökben is emeljék a fizetéseket.
  • Függesszék fel a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendeletet legalább egy hónapig.
  • A pedagógusok kötelező óraszáma heti 22 óra legyen, a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek pedig legfeljebb heti 35 órára legyenek beoszthatóak.

Az eseményt hónapokon át tartó huzavona előzte meg a szakszervezetek és a kormányoldal között: az eredménytelen tárgyalások miatt bíróság elé került az ügy, az első fokú ítélet pedig kimondta, hogy jogszerű a sztrájk megtartása. Csakhogy az oktatási tárca – amely korábban baloldali kampányakciónak nevezte a sztrájkot – jelezte, hogy jogerős ítélet hiányában nem lehet törvényes a hétfői sztrájk.

A szakszervezetek szerint ráadásul a tankerületi központok igazgatóin keresztül kényszerítik az intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről.

A 24.hu szeretne a lehető legtöbb közvetlen tapasztalat, információ birtokában beszámolni arról, hogy különböző iskolákban, különböző településeken hogyan zajlik a sztrájk, hány pedagógus csatlakozott hozzá az adott intézményben, milyen utasításokat kaptak az igazgatótól, fenyegették-e őket retorizóval.

Kérjük olvasóinkat, pedagógusokat, szülőket, diákokat, írják meg tapasztalataikat a sztrájkról. Küldjék levelüket „Pedagógussztrájk” tárggyal az info@24.hu e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik