Belföld

A bíróság kimondta, hogy jogszerű a hétfői pedagógussztrájk

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés.

– közölte a PDSZ péntek délután Facebook-oldalán. Egyúttal jelezték: a pedagógus szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e.

A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra bíztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel

– fogalmaztak a posztban.

Az Emmi közleményben reagált, a tárca egyebek mellett azt írta: „a bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk”.

Az Emmi szerint jogerős bírósági döntés azért nem lesz meg hétfőig, mert „a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből – bár a szakszervezetek már decemberben, a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan, bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni”.

Így a szükséges hiánypótlások miatt, csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a kormány képviselőinek. Tekintettel arra, hogy a bíróság végül január 28., péntek reggel 9 óráig kérte be az érintett felek álláspontját, még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata, a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt, legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé

– jelezték.

Az Emmi szerint sztrájk csak akkor tartható, ha a még elégséges szolgáltatásról megállapodás született a kormány és a szakszervezetek között, vagy ha bíróság jogerős döntést hozott róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik