Belföld

Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy mondja le a találkozóját Putyinnal

AFP
AFP

Az Egységben Magyarországért felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mondja le a február 1-jére tervezett moszkvai látogatását. Az ellenzék közleménye szerint a kormány fontos döntéseket készül meghozni Paks-2 ügyében, és az út során Orbán az Oroszországi Föderáció elnökével, Vlagyimir Putyinnal is találkozik.

Az ellenzék szerint Orbán közvetve bátorítja Putyint az Ukrajna körül kialakult, feszült helyzet eszkalálására, mivel az orosz fenyegetés ellenére sem mondta le baráti látogatását. Ezzel szerintük azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek a kérdésben.

Szerintük a kormánynak fontosabb a különutas politizálás, mint a szövetségesekkel való együttműködés, és a kárpátaljai magyarok érdeke, akik egy háborús konfliktusban közvetlen életveszélybe kerülhetnek. Az ellenzék osztja az Egyesült Államok és a NATO elmarasztaló álláspontját: visszautasítják, hogy az oroszok Európát megkerülve döntsenek a kontinens jövőjéről. Továbbá sürgetik, hogy Magyarország tettekkel is álljon ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

A NATO becslései szerint megközelítőleg százezer orosz katona sorakozott fel az ukrán határon, és az intenzív diplomáciai egyeztetéseknek egyelőre nem sikerül csillapítani a feszültséget. Hétfőn az Amerikai Egyesült Államok kormánya felszólította az Ukrajnában tartózkodó diplomaták hozzátartozóit, hogy hagyják el az országot, nem sokkal később a brit külügy is hasonlóan döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik