Belföld

Már harmincnégy jelölőszervezetet nyilvántartásba vettek a választásokra

Vadnai Szabolcs / 24.hu
Vadnai Szabolcs / 24.hu

Újabb nyolc jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az MTI azt írja, hogy ezzel harmincnégyre emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma. A testület hétfői ülésén összesen öt pártot vettek nyilvántartásba, ezek a kérelmek beérkezési sorrendjében a következők:

  • Le az Adók 75%-ával Párt;
  • Zöldek Pártja;
  • Szabad Magyar Demokratikus Párt;
  •  Zöldek, a Normális Emberek Pártja,
  •  valamint a Normális Élet Pártja.

Nyilvántartásba vették továbbá az Országos Szlovén Önkormányzatot, az Ukrán Országos Önkormányzatot és a Szerb Országos Önkormányzatot – áll a közleményben. A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett huszonkét pártot, valamint négy szervezetet az országos nemzetiségi önkormányzatok közül. Összehasonlításként: négy évvel ezelőtt összesen százegy pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az április 3-ai országgyűlési választásokon az a párt állíthat országos listát, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább hetvenegy egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez azonban előbb a Nemzeti Választási Irodának ellenőriznie kell a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik