Élő Belföld

Oltási igazolvány lesz a védettségiből, lerövidítik a karantént, lehet kérni a negyedik oltást, a csirkefarhátra is vonatkozik az árstop

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Tojás és krumpli - no stop

Hogy miért nem vonatkozik az árstop a tojásra és krumplira? Igazából megkerülte a választ a miniszter. Mert arra a hétfajta termékre vonatkozik, amit Orbán tegnap bejelentett (meg Gulyás ma kiegészítette).

A kenyér árát nem rögzítik

Nem rögzítik a kenyér árát, mert a pékségek nagy veszteséget szenvednének el, indokolt a miniszter. Csak a búzafinomliszt árára vonatkozik az árstop.

Nem ingyenes a tesztelés

Továbbra sem. Mégpedig azért nem, mert a kormány álláspontja szerint nem a teszt a megoldás a vírushelyzetre, ezt válaszolta a miniszter a kérdésre.

Negyedik oltás?

Negyedik oltást orvossal való konzultáció után bárki kaphat, jelentette ki Gulyás. Ezen a héten megjelenik a szabályozás.

Élelmiszerárstop határideje, csak UTH-tejekre vonatkozik a stop

3 hónapig lesz érvényben az élelmiszerárstop, de meghosszabbítható. Ellenőrizni fogják, ígéri a miniszter, hogy az üzletek leviszik-e a náluk jellemző október 15-i szintre az érintett 6 termék árát. Az UHT-tejekre, azon belül is a 2,8 százalékos zsírtartalmú tejekre vonatkozik az árstop.

Élelmiszerárstop: nem egy központi ár lesz, hanem üzletenként kell az októberi árra visszaállni

Bevált a benzinárstop, mondta Gulyás. Február közepéig van egyelőre elrendelve, de akár meg is lehet hosszabbítani.

Élelmiszeárstop: a kristálycukor, az étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a 2,8 százalékos tehéntej és a búzafinomliszt ára az október közepi szintre csökken. De nem központi, egységes ár lesz, hanem üzletenként kell oda levinni, ahol október közepén volt, ez a következtetés vonható le abból a miniszteri mondatból, hogy rendelkezésre állnak az onlinepénztárgép-adatok.

A védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul február közepétől

Kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes a védettségi igazolvány február 15-étől, és az minősül majd oltottnak, aki megkapta addig a három oltást (18 év felettiek esetén), vagy a második oltást hat hónapon belül kapta meg.

Lerövidítik a karanténkötelezettség idejét: 7 nap lesz felnőtteknél, de akár 5 nap után is ki lehet szabadulni karanténból negatív PCR-teszttel, ha nincsenek tünetek.

Iskolai karantén: 5 nap lesz csak, és csak azokra vonatkozik, akik még nem oltottak. Vagyis az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk.

Van oltás

Összesen 9,2 millió oltóanyag áll még rendelkezésre, mondta Gulyás. Oltási akciónapok lesznek februárban is, mivel sikeresnek tartja azokat a kormány.

Kezdődik

A kormány tegnap megtartotta az első idei kormányülést. Gulyás a járvánnyal kezdte: a következő napokban, hetekben a megbetegedések száma jelentősen nőni fog, mondta. De a nyugat-európai tapasztalatokra alapozott várakozás szerint nem nő majd ilyen arányban a kórházba kerültek és az elhunytak száma. A kórházi kapacitások tekintetében jól állunk, mondta a miniszter, ugyanis a Covid-ellátásra kijelölt ágyak negyede használt csak jelenleg.

Járvány, más döntések

Az omikron miatt elindult az ötödik hullám. Erről is lehet szó, meg az élelmiszerár-befagyasztás mellett más döntéseket is hozhatott a kormány.

Olvasói sztorik