Belföld

Ezzel a pár trükkel kitolható az új laptop vásárlása (x)

DELL
DELL
Laptopot használsz nap mint nap? Esetleg pont most kaptad karácsonyra? Vagy idősebb géped van, de szeretnéd még sokáig használni? A Dell a környezettudatosság jegyében szeretné, hogy minél tovább használd, így ad pár tippet, hogy mivel érheted ezt el.

A laptopok annyira a mindennapi életünk részévé váltak, hogy hajlamosak lehetünk elfeledkezni a karbantartásukról. Pedig évente legalább egyszer mindenképp érdemes egy nagytakarítást elvégezni kívül-belül, ha minél tovább használni szeretnénk az eszközünket. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a januári „tisztítsd a számítógéped” kezdeményezés, ami többlépcsős takarítást ajánl: egyrészt magát a hardvert érdemes megszabadítani a belül felgyülemlett portól, kosztól, majd utána ajánlott közelebbről megnézni azt is, hogy mit tárolunk az eszközön, megfelelően használjuk és védjük-e azt.

Az egyik legnagyobb laptopgyártónak számító Dell számára fontos a környezettudatosság. Az elektronikai ipar és az elektromos hulladék az egyik legnagyobb környezeti probléma napjainkban: 2020-ban 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a világon. A gyártó érzi a probléma súlyosságát, és közel húsz éve dolgozik azon, hogy csökkentse a saját, illetve a partnerei és a vásárlói ökológiai lábnyomát. Ennek érdekében figyel arra, hogy az eszközei könnyen hozzáférhetők és szétszerelhetők legyenek. A termékek, az alkatrészek és az összetevők javíthatók és cserélhetők, hogy növeljük a modellek élettartamát.

De maga a felhasználó is sokat tehet azért, hogy minél tovább használja a laptopját, így tudatos viselkedéssel nem csak a saját pénztárcáját kíméli, de a környezetvédelmi törekvéseket is támogatja, ha nem kell új eszközt vásárolnia. A Dell ehhez is ad pár tippet.

DELL

Ami kívül van

Az alaposabb takarítást érdemes egy speciális eszközöket használó szakemberre, gyakorlott szerviztechnikusra bízni, főleg ha a laptop belsejét szeretnénk portalanítani. Azonban ha úgy döntünk, hogy egy gyorsabb kozmetikázásra van csak szükségünk, első lépésként kapcsoljuk ki a laptopot és húzzunk ki belőle minden kábelt. A Dell tanácsai:

  • Használj egy eldobható kesztyűt, mikroszálas törlőkendőt és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot! A monitorra ragadt apróbb cseppek ellen kizárólag speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t használj, melyekkel karcolások nélkül teheted újra ragyogóvá kijelződet.
  • Felejtsd el a háztartási tisztítószereket! Kerüld a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatokat, oldószereket (pl. aceton) és etilalkoholt.
  • Sose spriccelj folyadékot közvetlenül a gépre, kiegészítőkre, csak a kendőre! A képernyőt balról, jobbra egy mozdulattal töröld le, így haladj fentről lefelé. Ügyelj rá, hogy folyadék ne kerüljön a billentyűk közé, a képernyő szélénél a gépbe vagy a portokba, mert tönkre tehetik a géped. Nem szabad túl erősen sem törölni, mert megsérülhet a felülete. Hagyd, hogy a levegőn megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsolod.
  • Ha te is szeretsz a gép előtt nassolni, akkor szerezz be egy sűrített levegős spray-t, amivel a billentyűk közé szorult apró ropi- és sütimorzsákat egy szemvillanás alatt eltávolíthatod. Nem egy nagy összeg, és akár évekig is kiszolgál.

És ami belül

Ahogy hetente akár többször is levisszük a szemetet, úgy a digitális kukánkat, a Lomtárat is érdemes üríteni. A fölöslegessé vált fájlok törlésével rengeteg helyet szabadíthatsz fel, hogy teret adj az újabb fantasztikus bulizós vagy nyaralós képeknek és videóknak.

Otthonunk rendszeres tisztán tartásával elkerülhetjük a megbetegedéseket, úgy a gépünket is megóvhatjuk a kártékony vírusoktól egy megbízható vírusellenőrző program telepítésével és folyamatos frissítésével. A neten rengeteg videót találsz, melyekben a telepítés minden egyes lépését részletesen bemutatják. Jó hír, hogy bizonyos gyártók, mint például a Dell, már előre telepítenek biztonsági megoldásokat a készülékeikre – ha laptop vásárlást tervezel, érdemes ezek közül választanod!

Még jobb, ha olyan speciális szoftvert is használunk, aminek célja kifejezetten a gépünk optimalizálása, ilyen például a Dell Optimizer. Ez egy mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szoftver, amely a használathoz igazodva optimalizálja a teljesítményt és az akkumulátor üzemidőt. A gyártó több modelljén szintén már alapból előre telepítve megtalálható ez a megoldás, csak be kell kapcsolni. Így az eszközt már rögtön a megfelelő védelemmel és optimalizált teljesítménnyel vehetjük használatba.

Így óvhatjuk az akkumulátort

A karbantartás azonban nem ér itt véget. Kevesen tudják, de némi odafigyeléssel az akkumulátor üzemidejét is kímélhetik, ami szintén kényes komponense egy laptopnak. A laptopgyártó szakértői szerint az alábbiakat érdemes betartani:

  • Mindig a laptop eredeti hálózati adapterét használd! Ne használj harmadik féltől származó hálózati adaptereket vagy akkumulátorokat!
  • Kapcsold ki a készüléket mindig, amikor magaddal viszed. Ne csak alvó módba helyezd, amikor a táskába teszed.
  • Használd az energiatakarékos üzemmódot, csökkentsd a képernyő fényerejét is, ha nincsen rá szükség!
  • Zárd be a felesleges programokat, csökkentsd a megnyitott szoftverek mennyiségét! Ellenőrizd, hogy a háttérben se fussanak.
  • Ne használd a gépet extrém meleg vagy extrém hideg környezetben! Ha téli napokon magaddal vitted, adj egy kis időt a gépnek, mielőtt újra bekapcsolod mivel fontos, hogy elérje a szobahőmérsékletet.
  • Nem kell a gépnek mindig áram alatt lennie.
  • Ha nincsen rá szükséged, kapcsold ki a billentyűzet háttérvilágítását! Ezt is megteheted egy gombnyomással.
  • Kapcsold ki a Bluetooth-ot és a wifit, ha nem használod! (A repülő mód be- és kikapcsolásával ez könnyedén megtehető.)
  • Kapcsold ki a tartózkodási hely megosztását!
  • Állítsd be, hogy ha nem vagy a gép előtt mennyi idő után kapcsoljon be az alvó mód.
  • Ha folyamatosan szinkronizálja a géped az e-maileket, akkor jobban fog merülni. Állíts be hosszabb szinkronizálási időt! Ha nincsen rá szükséged, akkor akár ki is kapcsolhatod.
  • Mindig tartsd karban a firmwaret is, frissítsd, ha szükséges!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik