Belföld

Borkaiék milliárdos földbiznisze nem bűncselekmény a rendőrség szerint

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a nyomozást, amely a győri Audi gyár logisztikai központjának létrehozása előtti földügyletek miatt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult. Több feljelentés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján jutott hozzá területekhez, amit aztán átminősítettek, majd az autógyárnak adtak el úgy, hogy ezzel az önkormányzatnak kárt okoztak.

Az egyik feljelentő, Tényi István szerint Rákosfalvy, illetve az érdekeltségébe tartozó SR Invest Kft. másfél milliárdért jutott hozzá földekhez, amelyet aztán 7 milliárdért tudott értékesíteni az Audinak. A nyomozást megszüntető határozat indoklása szerint a Rákosfalvy, illetve érdekeltsége tulajdonába került földeket egyesítették más, önkormányzati területekkel. Az így létrejött 210 hektáros külterületi földet aztán átminősítették, majd Győr értékesítette az osztatlan közös tulajdonú terület tulajdonában lévő részét Borkai ügyvédje érdekeltségének. Az indoklás kitér arra, hogy bár a város is rendelkezett forrással, hogy elővásárlási jogával élve önkormányzati tulajdonba kerüljön a terület, és így esetleg haszonra tegyen szert, az önkormányzatot haszonszerzési kötelezettség nem terheli. A nyomozás szerint ugyanakkor a tranzakciók során a város – amely a vagyonkezelői szabályok szerint járt el az ügyben – vagyona még így is gyarapodott.

Kapcsolódó
Jachton, nőket ölelgetve fotózták Győr fideszes polgármesterét
Egy névtelenül írt blog ennél súlyosabb vádakkal is előállt, de bizonyítékok nélkül, ám további részleteket ígérve.

Az NNI megállapította azt is, hogy Rákosfalvy 2006 óta szerződéses jogviszonyban állt az önkormányzattal, így jogszerűen juthatott az Audi terjeszkedési szándékával kapcsolatos információk birtokába.

Azon vélelmet, miszerint Rákosfalvy Zoltánnak esetlegesen átadott információ eredményezte-e azt, hogy a megvalósítási helyszínen kockázatvállalás nélküli ingatlanfelvásárlás kezdődött, alátámasztani és adatokkal igazolni nem lehetett

– olvasható a nyomozás indoklásában. Bennfentes információ jogosulatlan közzététele pedig csak 2016. október 28-tól büntetőjogi kategória, tehát az elkövetés idején ilyen bűncselekmény nem létezett.

Az ügyben született másik feljelentés szerint Borkai, mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, diplomata útlevéllel, a földügyletből származó pénzt Maldív szigeteki utazásai során külföldi bankszámlákon helyezte el. A nyomozók megállapították, hogy a volt fideszes politikus 2018. októberében a katari Dohába utazott, de arra nincs adat, hogy a Maldív szigeteken is járt volna. Pénzmosás viszont azért sem történhetett, mert ehhez kellett volna egy alapbűncselekmény is, az viszont a rendőrség szerint nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik