Belföld

Jogsértően akadályozta a rendőrség a Kétfarkú aláírásgyűjtését

Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook
Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook
Még december végén esett meg az affér a városban, most döntött róla a választási bizottság.

Helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kifogásának a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi határozatában, és közölte, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság jogsértő módon járt el, amikor az aláírásgyűjtés befejezésére utasították a kétfarkús passzivistákat. Az MKKP is beszállt ugyanis a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében tartandó ellenzéki népszavazás szignógyűjtésébe.

A határozatban leírják a történetet is. Eszerint 2021. december 29-én a kétfarkúsok aláírást gyűjtöttek a város Kazinczy és Határ útjainak sarkán, amikor két rendőr megjelent kora délután. Kérték a közterület-használati engedélyeket, amikkel a gyűjtők nem rendelkeztek. Miközben összepakoltak, jelezték a rendőröknek (akik parancsnoka is a helyszínre sietett), hogy tudtukkal nem kell engedély aláírásgyűjtéshez. A parancsnok ezt másképp látta, szerinte tettüket a gyülekezési törvény szabályozza, előre be kellett volna jelenteniük a pultozást.

Az NVB határozata szerint a rendőrség rosszul hivatkozott a jogszabályokra, „jogi tájékoztatása szakszerűtlen volt”, tévesen állították, hogy a standolás a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. Ezzel pedig meghiúsították az adott napi aláírásgyűjtést. Jogkövetkezménye nem lett az ügynek, hisz az NVB szerint a rendőrkapitányság parancsnoka megállapította, hogy az intézkedés jogszerűtlen volt, így a kapitányságnak „a további jogsértéstől való eltiltása okafogyottá vált”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik