Közélet

MKKP: Márki-Zay migránsszámlálója totális hazugság

Az összes, a Fidesznek tulajdonított bevándorló nagy része Európából, azon belül a szomszédos országokból jött.

Migránsszámlálót indított november Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A kormányzati hirdetések képi világát idéző plakátokon (és az e célra rendszeresített weboldalon) az olvasható, hogy „csak a Fidesz telepít be migránsokat”, hiszen Soros György eddig egyet sem hozott ide, a Fidesz viszont már 55 297-et. Négyszáz ilyen óriásplakát került ki, az elsőt Röszkénél, a határkerítésnél mutatta be Márki-Zay. Ebből arra lehetett következtetni, hogy a számláló esetleg a letelepedési kötvényt vásárlókat vagy a speciális kormányzati engedély birtokában érkezők számát mutathatja, de mint a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergő rámutatott, szó sincs erről.

A plakáton is olvasható, hogy az 55 297-es szám a KSH adatbázisából van, és az összes, 2019-ben érkező külföldi bevándorlót tartalmazza.

A részletes bontásból pedig kiderül, hogy közülük

  • 38 511 Európából,
  • 12 546 Ázsiából,
  • 2736 Amerikából,
  • 1412 pedig Afrikából érkezett.

Más megközelítésben 10 495 uniós állampolgár, 21 185 ember Ukrajnából jött, összesen 28 439 pedig valamelyik szomszédos országból, így egy részük feltehetőleg határon túli magyar. Márki Zay migránsszámlálója tehát őket is összesíti, viszont csak 2019-re vonatkozóan.

Kovács Gergő szerint

ezeket az embereket senki nem telepítette ide, hanem ideköltöztek, mert azt szerették volna csinálni és lehetett nekik. És amúgy sincs velük semmi baj, örüljünk, hogy idejöttek. Ez a totális hazugság egyelőre, amit kampányként az ellenzéktől kaptunk. A Fidesszel szinte csak baj van, de azért csak sikerült találni valamit, amikor éppen nincs. Természetesen lehet cél, primitívségben legyőzni a Fideszt, de az nem lesz egyszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik