Belföld

Novák Katalin: A Fidesz új politikai erőközponton dolgozik Európában

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A Fidesz alelnöke az Európai Néppárt kudarcának nevezte, hogy az Európai Unióban egyre több jobboldali kormány bukik meg.

Orbán Viktor új európai politikai csoport létrehozásáról tárgyalt Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel kotrmányfővel, a Jog és Igazságosság (PiS) alelnökével. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában ennek kapcsán már arról beszélt, pártja milyen új politikai erőközpont létrehozásán dolgozik Európában.

A Fidesz külügyekért felelős alelnöke az Európai Néppárt (EPP) kudarcának nevezte, hogy az Európai Unióban egyre több jobboldali kormány bukik meg. Határozott „nemmel” válaszolt arra a kérdésre, megbánták-e szakítást. Pártja európai útkereséséről azt mondta, szinte mindenki köröttük nyüzsög, nagy a pezsgés, Orbán Viktornál egymásnak adják a kilincset a külföldi politikusok, gondolkodók.

Kapcsolódó
Le Pen egy nagy, erős frakciót szeretne Orbánnal 
A francia szélsőjobb vezetője szerint egy kis ország erős vezetője sokkal többet tud elérni, mint egy nagy országé, ha térdepel.

A pezsgésre példaként az Európa jövőjéről, a hagyományos értékek megvédéséről nyáron aláírt megállapodást hozta. Az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának és a Fidesznek a deklarációját komoly erődemonstrációnak nevezte.

Novák Katalin azt mondta, azon dolgoznak, hogy új pártot hozzanak létre.Emlékeztetett rá, nemrég Münchenben a CSU vezető politikusaival tárgyalt, akik Bajorországban még mindig kormányon vannak, de szövetségi szinten csúnyán elvesztették a választásokat, ami sokkolta a jobboldalt Európa-szerte.

Novák Katalin azt mondta, a minap készítettek egy térképet, amely azt mutatta, tíz éve hány országot vezetett néppárti miniszterelnök és most mi a helyzet. A helyzet tragikus, amit ő egyértelműen az EPP vezetők hibájának, kudarcának tart. Szerinte a Néppártot rossz irányba vitték, amikor lehetővé tették, hogy a liberális eszméket képviselő, illetve baloldali gondolkodású pártok a pártcsaládot is balra mozgassák.

De a jobboldal, az nem a Néppárt. Tehát létezik egy olyan konzervatív, nemzetállamokban gondolkodó, kereszténydemokrata értékeket képviselő politikai erőtér, ahol van mozgástér és amire van igény.

A Fidesz alelnöke szerint a legfontosabb az, hogy Európában sok  olyan ember van, aki hisz az erős nemzetállamokban, a keresztény kultúrában és abban, hogy az Európai Unió „nem valami föderális blabla”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik