Élő Belföld

Reméli, a harmadik oltás működik, a negyedik oltás már nehezen menne Orbánnak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A miniszterelnök válaszol az újságírók kérdéseire az év utolsó Kormányinfóján a Karmelita kolostorban. Az eseményről élőben tudósítunk.

Legbrutálisabb szabotázs az EU eljárása

Nincs jogalapja az EU-nak arra, hogy bárkinek megtagadja a részvételt a Helyreállítási Alapban. Ennek minden fillére hitel, mert hitelként veszi fel az EU ezt a pénzt. Legbrutálisabb szabotázs az EU eljárása, hogy kizár egyes országokat ebből. Ez veri szét az EU-t. Rövidlátó, pártpolitika által vezérelt bizottsági döntés ez Orbán szerint. Az egész aláaknázza az EU jövőbeli hasonlóan nagy projektjeit a kormányfő szerint. Ki fogja ezt megszavazni? Mi nem, az biztos, ezek után, fogalmazott Orbán. Az Európai Bizottság politikai játszmát folytat szerinte, mert úgy látja, kormányváltást látna kívánatosnak a Bizottság Magyarországon. De ez szerinte hatástalan. Oda kell visszavinni a Bizottságot, amikor Barroso elnök idején volt, húzta alá Orbán.

Az új német kormánnyal való viszony

Erős befolyásra tettek szert Németországban a társadalmi mérnökök. Magyarországon pedig konzervatív realisták vannak. Egyelőre két malomban őrlünk, fogalmazott a miniszterelnök. De a németekkel való kapcsolat kitüntetett kapcsolat. Azt kérjük tőlük, hogy lássák be, hogy ők németek, mi pedig magyarok vagyunk, intette őket Orbán. Nem kizárt, hogy fel lehet építeni jó magyar-német kapcsolatot.

A reptér megszerzése fontos lenne, de

A légiközlekedési iparág jövője bizonytalan, a pandémia és a kibocsátásadóztatás kérdésköre miatt. A reptér megszerzése fontos lett volna, de ez egyelőre lekerült idehaza a napirendről Orbán szerint. Fontos lenne, de most sérülékenységet okozna a vásárlás.

Völner Pál bátrabb volt

Milyennek ismerte Völner Pált, kérdezte a Telex. Orbán elmesélte, hogy kollégiumi társak voltak Völnerrel. Felidézett egy esetet, amikor az egyetemen az egyik tanár Leonyid Brezsnyev 1982-es halálakor egyperces felállással akart adózni a szovjet vezető emlékének, négyen azonban ülve maradtak: közöttük volt Orbán Viktor és Völner Pál. Aztán kis idő múlva kényszeredetten Orbán mégis felállt, de Völner továbbra sem, inkább kiment a teremből. Erről az esetről Völnerről írt portrénkban is megemlékeztünk.

Lélegeztetőgép-beszerzés

Amikor a vírus felütötte a fejét, alig tudtunk róla valamit, csak azt, hogy akár a legrosszabbra is fel kell készülni. Akkor járványügyi szakemberek azt mondták, hogy ha minden a legrosszabbul alakul, akkor 8-10 ezer lélegeztetőgépre is szükség lehet. Ezért mondta Orbán, hogy akkor legyen 15-16 ezer, hogy legyen biztosan, amikor szükség lesz rájuk. Járványban a legrosszabból kell kiindulni. Hogyan állna az emberek elé, ha Magyarországon akár csak egyetlen ember is meghalt volna azért, mert nem lett volna lélegeztetőgép az országban, zárta le a kérdést Orbán. Semmi sem fontosabb, mint az emberélet.

Völner-ügy

Nem merült fel Varga Judit miniszter felelőssége a Völner-ügyben, mondta Orbán. Azt is állította, hogy ő maga, kormányfőként akkor szerzett tudomást az ügyről, amikor az ügyészség kitett erről közleményt a honlapra.

Kérdések jönnek

A Magyar Televízió kérdezhet először. A kormány tervez-e valamit tenni, hogy minél többen vegyék fel az oltást. Orbán válaszol: kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, több ország próbálkozik is ezzel, de, fogalmaz a kormányfő, ő szeretné ezt elkerülni. A kötelező oltás nem működik szerinte Magyarországon. Inkább meg akarják győzni az embereket. A kórházaink kapacitása fantasztikus, mondta.

Klímaváltozás, extraadó

Ma bizonyos energiaforrásokat extraadóval sújtanak. Bennünket is sújt ez az EU-s álláspont. De a Bizottság tovább haladna. A lakástulajdonosokat és az autótulajdonosokat is megadóztatnák. Ennek a módszernek vannak támogatói az országok között, de Magyarország nem tartozik ezek közé Orbán szerint. E miatt is vita van az EU-ban.

Energiaválság

Az EU-ban vita van az elszabadult energiaárak kapcsán szükséges intézkedések körül. Az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkoló kisebbséget tudjanak alkotni. Ezért Orbán reméli, hogy a nukleáris energia a fenntartható energiaforrások közé fog kerülni. És a gázból nyert energia is átmenetileg fenntartható lesz, vagyis majd ki kell persze vezetni, de egy darabig még nem.

Népszavazás

A kormány úgy gondolja, hogy a gyereknevelés terén az EU hozzáállása hibás. Ezért lesz népszavazás. A migráció kérdésében és a gyerekneveléshez kapcsolódó kérdéskörben is népszavazás volt, illetve lesz, egyedül Európában, mondta Orbán. Nem az elitek döntik el ezt a kérdést, hanem az emberek, fogalmazott a kormányfő.

Sok múlik a választások eredményén

Ami 2022-t, illeti, sok minden függ persze a választások eredményén – húzta alá Orbán. Mindenesetre van tervük: a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességet kapnak. És visszaállítják a 13. havi nyugdíjat.

A védekezést folytatni kell a vírus ellen, továbbra is oltás elleni lesz a védekezés, az első fél évben biztosan. Pfizerből rendeltek 2 millió adag vakcinát, ami gyerekek oltására való. És van ezen kívül 2,4 millió adag még raktárban felnőtteknek.

Bejelentette, 9,5 millió adagot rendeltek a Pfizertől az omikron ellen kifejlesztett vakcinából, ez 2022 második félévében és 2023-ban érkezik majd meg. Ebből másfél millió gyerekeknek való lesz.

A gazdaság újraindítása

Ez is volt idén a miniszterelnök szerint. Nemzeti konzultáció alapján mégpedig. Nem segélyekre, hanem a beruházások támogatására és munkahelyekre alapozták a gazdaság újraindítását. 1700 milliárd forintot fordítottak beruházások támogatására durván. A foglalkoztatottság elérte a válság előtti szintet. A munkanélküliségi ráta 3,9 százalék, az EU-ban 6,5 százalék körüli átlagosan. A válság második évének végére sikerült oda visszakapaszkodni, mint ahol a válság előtt voltunk, 2019-ben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik