Belföld

Rabok újítanak fel egy szögesdróttal körbevett balatoni szállodát

24.hu
24.hu
A közvetlenül a tóparton fekvő hotelt magas szögesdrót kerítésekkel vette körbe a büntetés-végrehajtás, és be is kamerázták a környéket. Az építési terület még évekig ronthatja a kilátást a szomszédoknak, pedig az utca másik oldalán van a Rogán család régi nyaralója is, ami a válás után a volt feleséghez, Rogán Gaál-Cecíliához került, de aztán megvette tőle a miniszter kabinetfőnökének édesapja.

„The End” – búcsúzott augusztus végén az egyik balatonlellei hotel üzemeltetője a Facebook-oldalán a vendégektől. A Park szálloda, amely a tópart egyik utolsó retró szálláshelyeként hirdette magát, végleg bezárt.

A majd százszobás főépülethez és a fák között elszórt apartmanházakhoz évtizedek óta nem nyúlt senki, az állami tulajdonban lévő ingatlan kívül-belül megmaradt az 1980-as évek színvonalán. Ezen az sem változtatott, hogy az elmúlt években a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül jelentős összegű támogatásokat osztottak szét vidéki szállodák felújítására. A szomszédban található egycsillagos Hotel Lelle például 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A helyzet májusban változott meg: az állam a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül átadta az ingatlant a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. A tranzakcióról akkoriban nem adtak hírt, és nem tették közzé azt sem, miért éppen a két belügyi szervezet társult egymással a beruházáshoz. A tulajdoni lap tanúsága szerint a 3,5 hektáros parkot, az épületeket és a szabadstrand melletti zárt mólót vagyonkezelésbe kapták, és 70:30 arányban osztoznak az ingatlanokon.

Megkerestük a nagyobbik hányadot megszerző BVOP sajtóosztályát, de nem árultak el részleteket az ingatlanátadásról. A BVOP szerint a projekt külső vállalkozó bevonása nélkül, teljes egészében fogvatartotti munkaerő segítségével valósul meg. A főépület egy része a tervek szerint már jövőre elkészül, azonban, mint írták, a fogvatartotti munkáltatás miatt várhatóan több évig tart majd az ingatlanon fekvő összes épület felújítása. A kivitelezésnek ez a módja azzal is jár, hogy a BVOP a végleges költségeket sem tudta még megjósolni. A beruházás finanszírozását a két szervezet a saját költségvetéséből oldja meg.

24.hu

Bolcsik Zoltán vezette Nemzeti Védelmi Szolgálat néhány hónappal az ingatlanszerzés előtt, januárban kapott a „megnövekedett feladatainak eredményes végrehajtására” kétmilliárd forintot a kormánytól. A határozat alapján a szervezet 2021-ben ennyi pénzt fordíthatott létszámfejlesztésre, valamint a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtására.

A BVOP december elején az elítéltek foglalkoztatásával kapcsolatban egy, a Magyar Nemzetben megjelent cikkben kiemelt példaként említette a balatoni hotelberuházást. A büntetés-végrehajtás szóvivője, Makula György akkor azt mondta, ha elkészül az ingatlan, oktatási és rekreációs központként hasznosítják majd. A komplexum a „korszerű, komfortos közösségi tereiben szakmai továbbképzéseknek, konferenciáknak ad helyet, illetve pihenési lehetőséget is kínál majd a munkatársak és hozzátartozóik számára”. A BVOP kérdésünkre azt is hozzátette, hogy

az üzemeltetést is saját hatáskörben, saját munkatársakkal fogják megoldani.

A BVOP az építkezésen dolgozó rabok létszámát biztonsági szempontokra hivatkozva nem árulta el. Az viszont a helyszínen látható, hogy a fogvatartottak tartós foglalkoztatása miatt komoly biztonsági intézkedéseket kellett bevezetni: az egész építési helyszínt többsoros szögesdrót kerítéssel vették körbe, és biztonsági kamerarendszert is telepítettek a telek köré.

Mivel a BVOP egyelőre nem tudja, mikor fejeződnek be a munkálatok, a környék lakóinak a jelek szerint hosszú távra kell megbarátkozniuk a látvánnyal.

A hotel mellett található az a nyaraló is, amely Rogán Antal öröksége volt. A tóparttól egy utcányira található épületet a fideszes politikus nagyanyja vásárolta meg 2008-ban, és halála után Rogán Antal és húga örökölte. A jelentős költséggel felújított és modernizált épület a miniszter válása után a vagyonmegosztás során egy időre a volt feleségéhez került, ám Rogán kabinetfőnökének édesapja tavaly megvásárolta RogánGaál Cecíliától. A nyaraló jelenleg is Nagy András nevén van, aki másfél éve kérdésünkre nem árulta el, hogy miért és mennyiért vette meg a balatonlellei nyaralót, csak annyit mondott, az eladást motiválhatta akár az is, hogy a válás miatt a feleségnek rossz emlékei tapadhatnak az ingatlanhoz.

Kapcsolódó
Rogán jobbkezének apja a titokzatos férfi, akitől a miniszter a budai luxuslakást bérli
Ő vette meg Rogán Cecíliától azt a balatonlellei nyaralót is, amit a miniszter vitt a házasságba. Nagy András eddig nem lépett a nyilvánosság elé, a fia azonban Rogán Antal munkatársa és legkisebb fiának a keresztapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik