Belföld

Gattyán: Nekem nagyobb esélyem van a kétharmadra, mint az ellenzéki összefogásnak

Kétharmadot az ellenzéki összefogás véleményem szerint sosem fog összeszedni. Nekem erre most nagyobb az esélyem,

mondta a Forbesnak adott nagyinterjújában Gattyán György, az egyik leggazdagabb magyar, aki novemberben jelentette be, hogy beszáll a politikába. Akkor még arról beszélt, hogy egyelőre mozgalmat indít, de ha kell pártot is alapít, most már úgy tűnik, hogy ez is megtörtént:

Párt van, nem kell csinálni. Ennyire amatőrnek ne nézzenek. Amikor a pornóval jöttek, arra nem ugrottam, de amikor azzal jöttek, hogy amatőr vagyok, mert az sem tudom, mennyi idő egy pártot bejegyezni, arra igen. (…) Egyelőre nem aktív és ez talán nem is annyira fontos most. Jelenleg nem a pártépítés az elsődleges cél.

Gattyán nemrég arról beszélt, hogy digitalizációs mozgalmat indít és azóta már óriásplakátokon is hirdeti azt. A Forbesnak elmagyarázta, hogy mi ez az egész:

Ez a projekt egy digitalizációs tudásközpontról szól. Leegyszerűsítve az a célja, hogy ha bármit akarunk kezdeni Magyarországgal és a magyar lehetőségekkel, akkor hogyan lehet felrázni az országot. (…)Ennek a projektnek több eleme van. Az egyik, hogy ezt a központot megcsináljuk. Ez is minimum két részből áll. Van a virtuális, digitális része, hiszen weboldal van már, lesznek Youtube-videók, hívunk neves előadókat Magyarországra, érdekes szakmai konferenciákat szervezünk. Ugyanakkor létre kell hozni egy, a digitalizációt elősegítő központot is, ahol – nagyon leegyszerűsítve – akár a Csodák Palotájában, az oktatást, kutatást folyamatosan fenntartjuk. Amennyiben erre a programra senki nem ugrik rá a magyar politikából, akkor – azt gondolom – van egy lehetőség, űr, káosz, meggyengülés, amelyre nekünk kötelességünk megfelelő válaszokat és megoldásokat találni.

Arra kérdésre, hogy ezt a témát kinek kellene felkarolnia, Gattyán úgy válaszolt: nyilván a Fidesznek, de úgy érzi, hogy az ellenzéki összefogás nyitottabbnak tűnik. Azt azonban sérelmezte, hogy utóbbi a bejelentése után „belé állt”.

A politikai céljaival kapcsolatban kijelentette:

Nekem nincs hatalomkényszerem, nem kell azért politikusnak mennem, hogy támogatást nyerjek és pénzem legyen,

helyette azt gondolja, hogy ami most van, az nagyon nem jó, és arról senki nem beszél, hogy Magyarországon miből lesz pénz. Szerinte az, hogy 800 ezer ember vett részt az ellenzéki előválasztáson nem számít, mert becslése szerint van legalább 2 millió olyan magyar, aki egyik oldallal sem ért egyet.

Az ellenzéki összefogás egy félreértés, kinek van ott valójában ereje? A DK-nak és a Jobbiknak. A többi párt 2 százalék körül van. Ennyit én három hónap alatt simán összeszedek, ők meg 4-8-12 év alatt érték el. Elnézést, hogy megmertem jelenni.

Arra a felvetésre, hogy a digitalizációs projekthez pont annyi embert keres álláshirdetésben (106), amennyi egyéni választókörzet van, azt mondta, hogy a két dolognak nincs köze egymáshoz, és ha kell, majd szerez külön politikusokat. Miniszterelnök viszont nem akar lenni.

Azzal kapcsolatban, hogy a NAV legfrissebb szégyenlistáján feltűnt az egyik cége, a DoclerWeb Informatikai Kft. is, Gattyán annyit mondott: értéken egyre lejjebb mennek, egyre kevesebb a „fogható ügy” és úgy véli, két-három év és kipörög a dolog.

Néhány hete a Válasz Online írt arról, hogy a Rogán Antal holdudvarához tartozó Columbus Magántőkealap konkrétan 900 millió forint pénzbeli hozzájárulással segítette meg Gattyán e-aláírási rendszereket fejlesztő, európai piacokra készülő Netlock Kft.-jét. Az üzletember azt mondja, szó nincs arról, hogy a Fidesz megvette volna őt:

A Netlockra van luxemburgi, amerikai és több magyar érdeklődőnk is. Mindenki meg akarta venni, én meg nem akartam eladni – azt mondtam, hogy szálljatok be, ha akartok. Így eladtuk egy részét.

Gattyán az interjúban kitért arra is, hogy – szerinte – a Jasmin nevű oldala nem pornó, hanem webcam-szolgáltatás és a kettő között az a különbség, hogy nála beszélgetés zajlik az előfizető és egy meztelen nő között.

Ez egy pszichológiai szolgáltatás.

Állítása szerint több tucat modelljük van, aki dollármilliomos és a főállásban náluk dolgozó modellek havi 4-5 millió forintot keresnek. Hozzátette: ha az ő lányai kamera elé állnának, tiszteletben tartaná a döntésüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik