Belföld

Varga Judit: jogi kerítést épített az Alkotmánybíróság

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A miniszter szerint a brüsszeli bevándorlási szabályokat kell megváltoztatni.

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán úgy reagált az Alkotmánybíróság határozatára, hogy az csak a bevándorlásról szól, semmi másról. Varga Judit szerint a testület

egyértelművé tette, hogy jogunk van elutasítani, hogy másokkal éljünk együtt, mint akikkel évszázadok óta közös a sorsunk. A migráció nem csupán a szuverenitásunkat és önazonosságunkat veszélyezteti, de emberi jogaink, emberi méltóságunk sérelmét is magában hordozza.

A miniszter szerint Magyarország továbbra is elkötelezett tagja az EU-nak, de az Alkotmánybíróság világossá tette, hogy míg a bevándorlásra vonatkozó uniós szabályrendszer érvényesülése hiányos, Magyarországnak joga van határai hatékony védelméért egyedi megoldásokkal a nemzeti szabályokat a valósághoz igazítani.

Az Alkotmánybíróság döntésével a fizikai határzár mellé épített egy erős jogi kerítést.

Varga Judit szerint a vita rámutatott, hogy a brüsszeli bevándorlási szabályokat kell megváltoztatni.

A miniszter bejegyzésében azt elismerte, a kormány várakozása ellenére az Alkotmánybíróság eljárása nem terjedt ki az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára, nem irányult az Európai Unió Bírósága ítéletének felülvizsgálatára sem. Ugyanakkor szerinte irányt mutatott ahhoz, miként kellene az európai szabályokat is a valósághoz igazítani, hogy hatékonyan lehessen védeni Európa határait az illegális bevándorlástól. Varga Judit jelezte, a közeljövőben nem várható a migrációs nyomás enyhülése, a brüsszeli szabályok pedig, amelyek békeidőben születtek, nem tudják megállítani az illegális bevándorlást.

Kapcsolódó
Visszakényszerítés a joghoz, az Alkotmánybíróság nem hagyott kiskaput a kormánynak
A testület jelezte nem vizsgálhatta felül az Európai Unió Bíróságának ítéletét, amely szerint jogsértő a menekültek visszakényszerítése. A Helsinki Bizottság szerint az Orbán-kormánynak végre kell hajtania az uniós bíróság ítéletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik