Marjai János / 24.hu
Belföld

687 millió forint európai uniós támogatást nyert Tiborcz István apja

687 957 333 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz Sándor István, Tiborcz István édesapja – derült ki az EU-s pályázatokat nyilvántartó kormányzati portál adataiból.

A nyilvántartás szerint Orbán Viktor miniszterelnök vejének édesapja erdősítés támogatására kapja az összeget, amit a leírás szerint a Fejér megyei Csabdin használ majd fel, ahol a család birtoka is található, a település külterületének számító Tükröspusztán.

A projektleírás alapján a beruházást az unió teljes egészében finanszírozza, tehát nem szükséges önrészt fizetnie a pályázónak.

A 687 millió forintról szóló támogatói döntés éppen egy hónapja, november 10-én született meg, ám más konkrétum nem derül ki a tájékoztatásból.

Az idősebbik Tiborcz ugyanannak a pályázati kiírásnak a forrásaiból részesül, mint amiből egy éve a fia 215 millió forintot nyert el. A száz leggazdagabb magyar listáján a 37. helyen álló Tiborcz István és édesapja így együtt több mint 900 millió forintot kap az erdősítés támogatására kiírt uniós pályázatból. A Tiborcz család – beleértve Tiborcz István testvérét, Tiborcz Esztert is – összesen csaknem 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió forrásaiból. Ennek nagyobb részét a felsorolt két pályázatban megítélt támogatási összegek teszik ki.

A 687 millió forintos vissza nem térítendő támogatásról érdeklődve megkerestük Tiborcz Sándor Istvánt, aki közölte, az elnyert összeget olyan erdőtelepítésre fordítja, „amely által egyfajta zöldfolyosók jönnek létre, ami hatékonyan támogatja a védett területeken kívül is a természetes vagy természetközeli élőhelyeket.”

Elárulta azt is, hogy egy 130,5 hektáros területen kezdődhet meg az erdőtelepítés, elsősorban akácerdő és egyéb keménylombos fajok, például csertölgy telepítése valósul majd meg, olyan területeken, amelyek mezőgazdasági hasznosításra csak korlátozottan alkalmasak.

Azt írta,

a teljes támogatás felhasználása az erdőtelepítésen kívül, mintegy ötéves időszakban, a csemeték ápolására, gondozására, a telepített erdő védelmére és egyéb, a pályázatban meghatározott tételekre fordítandó.

Hozzátette, a pályázat minden részlete transzparens módon elérhető, egyben sajtóreferensén keresztül azt is jelezte, hogy nem közszereplő, így a nyilvános gazdasági tevékenységén kívül eső, személyét érintő információk és adatok nem publikusak.

Tiborcz István egyébként nemrég eladta a Csabdi külterületén található, Tiborcz-tanyaként ismertté vált családi ingatlant, valamint a környező, mintegy 80 ezer négyzetméternyi földet. Erről a Magyar Hang írt még októberben, akkor Tiborcz István azt mondta a lapnak, szó sincs arról, hogy felszámolja a magyarországi érdekeltségeit, hanem további üzleti lehetőségeken dolgozik itthon és külföldön is. Hozzátette, bár családjával Spanyolországba költözött, ez a döntés csak egy átmeneti időszakra szól.

Ajánlott videó