Belföld

Közlöny: Völner Pál már nem államtitkár

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Az államfő szerdától már meg is szüntette a fideszes képviselő megbízatását.

Megjelent a Magyar Közlönyben a köztársasági elnök határozata, amelyben Áder János „megállapította”, hogy a lemondása miatt megszűnt dr. Völner Pál megbízatása az Igazságügyi Minisztériumban. A döntést az államfő formálisan Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára hozta, de nem sok mozgástere volt, csak az időzítésben.

Áder Jánosnak a döntésre a határozatában idézett törvény alapján még lett volna bőven ideje, de a kormányfő javaslatára – egy nappal Völner Pál meggyanúsítása és lemondása után – gyorsan döntött.

A törvény szerint ez volt a hivatalos menetrend.

Az államtitkár a miniszterelnök útján a köztársasági elnökhöz intézett írásbeli nyilatkozatával bármikor lemondhat megbízatásáról.

A nyilatkozatot az államtitkár a miniszterhez juttatja el, aki azt haladéktalanul továbbítja a miniszterelnöknek.

Lemondás esetén az államtitkár megbízatása megszűnésének időpontját a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök határozza meg, az azonban nem lehet későbbi a lemondásnak a miniszterelnökhöz történő eljuttatását követő harmincadik napnál.

Az államtitkár azt követően mondott le, hogy a Legfőbb Ügyészség korrupció gyanúja kezdeményezte mentelmi joga felfüggesztését. Völner Pál nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, ügyvédje szerint

államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el.

Kapcsolódó
Völner Pál útja az Orbánnál keményebb ifjúkori antikommunista lázadástól a végrehajtók uralásán át a korrupció gyanúja miatti lelépésig
Völner, aki még az 1980-as évekből, a jogi egyetemről ismeri Orbán Viktort, későn, de akkor repülőrajttal kezdte politikai karrierjét. Portré a vesztegetési ügybe keveredett és azóta lemondott igazságügyi államtitkárról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik