Belföld koronavírus

Már a téli szünet után bedőlhet az oktatás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Közeleg az oltási határidő, még nagyobb tanárhiány jöhet az iskolákban.

December 15-e a határideje az első oltás kötelező felvételének az állami intézményekben. Különböző számok jelentek meg arról, hány pedagógus nem akarja felvenni az oltást, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja az ATV reggeli műsorában azt mondta, a 15 ezer közelebb állhat az igazsághoz, ami ijesztő.

A téli szünet után ugyanis ezt tanárhiányt nem lehet megoldani, pótolni,

ebből összeomlás lesz.

Nagy Erzsébet jelezte, Covid-járvány alatt nem lehet összevonni osztályokat. Szerinte az oltatlan tanárok elmennek egyházi vagy alapítványi iskolákba, más pályára, többen már most felmondtak, mert nem akarják a nagy hullámot megvárni. Szerinte megoldás lenne, ha védettségi igazolványhoz, laboreredményhez kötnék a tanítást, az oltatlanoknak kötelező tesztelést vezetnék be.

A Népszava szerint egyes állami iskolákban már a tantárgyfelosztás átdolgozásán dolgoznak a kieső tanárok miatt, akiknek a feladatait majd a többi pedagógusnak kell ellátnia. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra figyelmeztetett, hogy ezért a munkáért helyettesítési díj jár.

A PSZ szerette volna megtudni, hány pedagógus volt táppénzen az előző tanévben, mennyien voltak koronavírus-fertőzöttek, kapták meg a beígért 100 százalékos táppénzt. Bár korábban részben megkapták az adatokat, most közérdekű adatigénylésüket a tankerületek, a szakképzési centrumok és az államkincstár is azzal utasították el, ilyen adatokat nem tartanak nyilván, amit Gosztonyi Gábor alelnök nyilvánvaló hazugságnak nevezett. Ezek az adatok léteznek, de a kormányzat valamiért titkolni akarja őket – mondta.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunkkal azt közölte, hogy az állami alkalmazásban álló pedagógusoktól azért elvárt az oltás felvétele, mert naponta közösségben vannak,  sok emberrel: gyerekekkel, szülőkkel találkoznak.

Az elvárt oltás miatt nem számítunk működési zavarra, az oktatás zavartalanságát az veszélyezteti, ha a pedagógusok az oltás hiányában megbetegszenek

– írta megkeresésünkre az Emmi.

Kapcsolódó
„Remélem, most összeomlik az egész rendszer, és rájönnek végre, milyen nagy a baj" – súlyos gondokat okozhat a kötelező tanároltás
December 15-éig minden pedagógusnak be kell oltatnia magát, különben fizetés nélküli szabadságra küldhetik. Az oltatlan tanárok kiesése sok helyen óriási gondot okozna, néhol az órák szakszerű ellátása is veszélybe kerülhet. Az Emmi ugyanakkor nem számít működési zavarra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik