Belföld europoli

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint rendben van a jogállami mechanizmus, el kell utasítani a magyar és lengyel kereseteket

Megjelent az Európai Bíróság ügyért felelős főtanácsnokának véleménye arról a beadványról, amelyben Magyarország és Lengyelország közösen azt kérte, hogy az Európai Bíróság semmisítse meg a kondicionalitási mechanizmus nevű (jogállami mechanizmusként is ismert) eszközt.

Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a keresetet el kell utasítani.

Azt írja a véleményében, hogy

  • a rendelet célja egy sajátos mechanizmus létrehozása az uniós költségvetés megfelelő végrehajtásának biztosítására. A rendelet a jogállamiságot nem egy, a hetes cikk szerinti eljáráshoz hasonló szankcionáló mechanizmus útján törekszik megvédeni, hanem egy pénzügyi feltételrendszer-eszközt hoz létre ezen uniós érték védelmére.
  • A rendelet közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között, ily módon azt nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával.
  • A rendelet csak a jogállamiság elveinek egy tagállam általi olyan megsértésére vonatkozik, amely közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek kockázata komolyan fennáll.
  • A rendelet mechanizmusa az uniós jog különböző területein meglévő, más pénzügyi feltételrendszer-eszközökhöz és költségvetési végrehajtási eszközökhöz hasonlít, és összeegyeztethető a végső soron a tagállam szavazati jogának felfüggesztését is lehetővé tévő hetes cikkel.
  • Eleget tesz a jogbiztonság elve által támasztott, az egyértelműség, a pontosság és az előreláthatóság minimális követelményeinek. A tagállamok ugyanis kellő szintű ismeretekkel rendelkeznek az ezekből eredő kötelezettségekről, annál is inkább, mivel azok többségét az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlata dolgozta ki.

A főtanácsnok ezért azt indítványozza, hogy a bíróság utasítsa el Magyarország és Lengyelország megsemmisítés iránti keresetét.

A főtanácsnoki véleménynek nincs jogi kötőereje, a szakvélemény a bíróság munkáját segíti csak. Ettől függetlenül, különösen politikailag kényes ügyekben, a döntések túlnyomó többsége hasonló a főtanácsnoki véleményhez.

Az uniós testület mai, főtanácsnoki véleménye most újabb pofon a hazugságspirálba keveredett fideszes kormányzatnak. Ma ugyanis egyértelművé vált, hogy a bíróság szinte bizonyosan el fogja utasítani a jogállamisági mechanizmus megsemmisítésére vonatkozó magyar-lengyel, vagyis OrbánMorawiecki bedványt. Ha pedig így lesz, akkor a Fidesz miniszterelnöke is szorulni fog, nem pedig pezsgőzni

– írja erre reagálva Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

 

Varga Judit Facebook oldalán reagált a véleményre. Bejegyzésében kiemeli, hogy ez még nem az ítélet:

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik