Belföld

Azt hitték, az újpesti luxusautó-kereskedő kaszinózni ment, aztán rájöttek, hogy valami baj van

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Szerdán a tanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken annak a három férfinak a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy két és fél évvel ezelőtt Szentendrére csaltak, majd megöltek és elástak egy 47 éves újpesti luxusautó-kereskedőt.

A vádirat szerint az újpesti vállalkozó, A. Csaba tízmillió forint kölcsönt adott a vele baráti kapcsolatban lévő üzlettársának, E. Krisztiánnak azért, hogy megforgassa és haszonnal adja vissza azt neki. A férfi a két cinkostársának is adott a pénzből, akik így közvetve tartoztak a vállalkozónak.

A vád szerint a kereskedő egy idő után megpróbálta visszaszerezni a pénzét, azonban E. Krisztiánék nem tudtak fizetni neki, ezért kitalálták, hogy megölik a vállalkozót.

Az előkészületek során H. Richárd és S. Bence Szentendre külterületén, egy erdőben kiástak egy gödröt, majd H. Richárd elment drótkötelet vásárolni egy barkácsáruházba, hogy azzal fojtsák meg a vállalkozót.

A szerző felvétele

A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlott 2019. május 6-án kocsival Újpestről Szentendrére vitte a vállalkozót azzal az indokkal, hogy ott visszakapja a pénzét, de útközben az elsőrendű vádlott, H. Richárd hátulról egy drótkötéllel megfojtotta a férfit. Eközben a harmadik társuk Szentendrén a kiásott gödörnél várakozott, s amikor két társa odaért, elvették az áldozat készpénzét, óráját, nyakláncát, majd elásták a holttestet.

Az ügyészség életfogytiglant kért a főbűnösre – aki a vádlottak közül egyedüliként van letartóztatásban – előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés miatt, míg cinkostársaira határozott időtartamú büntetést indítványozott.

Az elsőként meghallgatott tanú elmondta, hogy régóta ismerte az újpesti vállalkozót és jó kapcsolatot ápolt vele, ahogy az egyik vádlottal, E. Krisztiánnal is. Elmondta, hogy a gyilkosság délelőttjén beszélt az áldozattal, aki azt mondta neki, hogy aznap találkozik az adósaival, hogy visszaadják neki a pénzt. Tudomása szerint 10-15 millió forint körüli összeget adott kölcsön a terhelteknek a vállalkozó.

Állítása szerint többször is említette neki az áldozat, hogy a három vádlott barátságban van egymással. E. Krisztiánnal pedig eljárt kaszinózni is.

Azt beszéltük meg, hogy ha megkapja a pénzt, akkor hívni fog és elmegyünk megünnepelni, de nem hívott. Miután nem értem el, felhívtam Krisztiánt, aki azt mondta, hogy Újpesten, egy erdős részen tette ki Csabát. Úgy voltam vele, biztos azért nem érem el, mert megint elment kaszinózni. Másnap is hívtam, de akkor sem értem el, ezt követően értesítettem a családot, hogy valami baj lehet Csabával.

– mondta a tanú.

A szerző felvétele

A bíró kérdésére elmondta azt is, hogy E. Krisztián teljesen normális hangon beszélt vele, amikor felhívta telefonon, hogy hol lehet A. Csaba, így aztán fel sem merült benne, hogy a férfi bármit is tett volna ellene. A pénzzel kapcsolatban pedig azt mondta, úgy emlékszik az E. Krisztiánnal való beszélgetésre, hogy az adósok megadták a kereskedőnek a tartozást.

Egy másik tanú arról beszélt, hogy régebben együtt dolgozott az áldozattal, és az ő szervizében ismerkedett meg E. Krisztiánnal, míg H. Richárddal egy autófényezés kapcsán találkozott először. A férfi szerint A. Csaba azt mondta neki, hogy beszállt valamilyen orvostechnikai dolgokkal foglalkozó cégbe, s hogy már rég vissza kellett volna kapnia a pénzt.

Állítása szerint a gyilkosság előtti pénteken kora este találkozott az áldozattal, akitől megtudta, hogy hétfőn fogja visszakapni a pénzét, amiből egy Hyundai Santa Fe típusú kocsit akart venni.

Miután nem értem el Csabát, felhívtam E. Krisztiánt, aki azt mondta nekem, hogy egy újpesti körforgalomnál tette ki a vállalkozót.

–  tette hozzá a tanú.

A férfi vallomását egy igencsak szokatlan közjáték zavarta meg. E. Krisztián jelezte, hogy lemerült a lábán lévő nyomkövető, és nem szeretné, hogy ebből esetleg valami baja lenne. Vádlott-társa ekkor a segítségére sietett, adott neki egy töltőt, a férfi pedig a bíró engedélyével leült a pulpitus előtti asztalnál lévő székek egyikére, és bedugta a szerkentyűt az ott lévő hosszabbítóba, s máris folytatódhatott tovább a tárgyalás.

A szerző felvétele

A tanú elmondta még, hogy Csaba korábban azt mondta neki, hogy nyolcmillió forinttal zsarolták meg egy üzlettársát, és H. Richárdra gyanakodott. A következő tárgyalás február 21-én lesz. Ezen újabb tanúkat fognak meghallgatni majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik