Belföld

Felmérés: Lesöpörnék a pedagógusok a kormány bérajánlatát

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A Pedagógusok Szakszervezete megszondáztatta a tanárokat, tanítókat, és sok elégedetlenséget lelt. Enyhébb Covid-ügyi büntetéseket és 50 százaléknál is nagyobb béremelést szeretnének a szakmabéliek.

Felmérést készített a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormány béremelési ajánlatáról, ami arra jutott szerintük, hogy a megkérdezettek kétharmada elutasította a 10 százalékos béremelést. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke még egy októberi interjúban egyébként azt mondta, hogy 30 százalékos béremelést tartanának elfogadhatónak, a 10 százalék „nevetséges és megalázó”.

A PSZ november 19-29. között mérte fel, hogy mennyire értenek egyet a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok a sztrájktárgyalások követeléseivel, valamint a kormány ajánlatával. 5749-en válaszoltak a 12 pontos kérdőívre, amiben 9 kérdés vonatkozott a sztrájkkövetelésekre.

Megkérdezték, egyetértenek-e a kitöltők azzal, hogy „a teljes oktatási ágazatban dolgozók számára azonos járványi intézkedésekről szóló jogszabályok legyenek?” Erre majdnem 77 százalék felelt igennel. Azzal is hasonló arányban értenek egyet a pedagógusok, hogy a fizetés nélküli szabadság helyett másképp szankcionálják a kötelező Covid-oltást fel nem vevő pedagógusokat (pl. kötelező teszttel, maszkviseléssel). Még nagyobb többség, 86,4 százalék mondta azt, hogy az államot terhelje kártérítési felelősség, ha egészségkárosodás lépne fel a kötelező oltás miatt.

Kapcsolódó
„Remélem, most összeomlik az egész rendszer, és rájönnek végre, milyen nagy a baj" – súlyos gondokat okozhat a kötelező tanároltás
December 15-éig minden pedagógusnak be kell oltatnia magát, különben fizetés nélküli szabadságra küldhetik. Az oltatlan tanárok kiesése sok helyen óriási gondot okozna, néhol az órák szakszerű ellátása is veszélybe kerülhet. Az Emmi ugyanakkor nem számít működési zavarra.

A Covid-kérdések után jöttek a bérkérdések. Felmerült a kérdés: elég-e a kormány 10 százalékos, alapbéren kívüli juttatásra tett ajánlata? Irtó nagy fölényben voltak azok, akik szerint ez kevés, 97,7 százalék szavazott rá. Megoldást is mondtak a megkérdezettek, a felmérés így fogalmaz:

A kollégák 54%-os átlagban 54 százalékos béremelést tartanának elfogadhatónak.

Az már megosztotta a megkérdezetteket, elfogadják-e a kormány heti 22-24 óra, tanítással lekötött munkaidőre tett javaslatát. 54,6 százalék szavazott csak a nemre, míg az igenek is sokan voltak, 45,4 százaléknyian. Ha már emelés, 83,6 százalék nem tartja elfogadhatónak, hogy a technikai alkalmazottak kötelező minimálbér/garantált bérminimum emelése mellé más emelést nem kapnak. Kis híján 80 százalék támogatja, hogy a nevelést-oktatást közvetlenül segítők foglalkozással lekötött munkaideje 35 óra legyen, és hetente 5 órát felkészülésre fordíthassanak.

Azzal sem ért egyet a többség (65,2 százalék), hogy ha a szakszervezetek elfogadják a 10 százalékos alapbéren kívüli juttatást, akkor jövőre 200 ezer forint SZÉP-kártyára feltöltött juttatást ad a főállású munkavállalóknak; a heti 7 óránál többet, de 22 óránál kevesebbet tanító alkalmazottaknak pedig 100 ezer forintnyi készpénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik