Belföld koronavírus

Megállni látszik a járvány felfutása

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

6390 új fertőzöttet jelentett a kormányzati oldal. Ez kissé kevesebb, mint az egy héttel ezelőtt lejelentett adat. A tegnap nyilvánosságra hozott, hétvégét is magába foglaló adat is ugyanígy minimálisan elmarad az egy héttel megelőző új fertőzöttek számától. Ezért fékeződni látszik a járvány, a felfutás megállt ezen két adat alapján. De a bizonyossághoz kell az, hogy a hét többi napján is ezt a tendenciát lássuk. Az pedig csak később dől el, hogy ez lokális csúcs lesz-e, nagyban befolyásolja a járványt az omikron variáns elterjedése.

Elhunyt 195 beteg. Itt még nem látszik a megtorpanás, egy héttel ezelőtthöz képest bő 10 százalékos a növekmény.

Az elhunytak száma 34 521 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 185 928 főre emelkedett.

A kórházban ápoltak is többen lettek, 7596 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, de tegnaphoz képest csak kissé nőtt a számuk, 2 százalékos a növekmény.

Közülük 513-an vannak lélegeztetőgépen a hivatalos statisztika szerint. Ami furcsa, mert egyrészt egy módszertani váltás miatt péntekről tegnapra úgy 20 százalékkal csökkent a lélegeztetettek száma, és tegnapról mára további 5 százalékkal. (538 volt a tegnap jelentett adat.) Azért furcsa ez, mert ahogyan a felfutásnál, úgy az enyhülésnél is előbb az új fertőzöttek számánál mutatkozik meg a tendencia, és csak utána egy-két héttel játszódik le hasonló ív a kórházban ápoltaknál, majd pedig a lélegeztetetteknél. Most a számok nem ezt mutatják. (A kórházban ápoltaknál még némi emelkedés van, miközben a lélegeztetőn már érdemben kevesebben vannak.)

Oltottak

A beoltottak száma 6 126 420 fő, közülük 5 842 885 fő már a második oltását is megkapta, 2 515 398 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. Az első oltásukat tegnap durván ötezren kapták meg, a második oltásukat kevesebb, mint négyezren, a harmadik oltásukat pedig közel 40 ezren.

Az oltási akcióban eddig összesen 831 ezren vettek fel oltást, közülük 681 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 102 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A kormány meghosszabbította az Oltási akciót, így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között, írja a kormányzati oldal.

Made with Flourish

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik