Belföld

A kormány sem cáfolja, hogy elszállhat a liszt ára

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az agrárminiszter szerint történelmi rekordon a búza ára, de a kormány is emeli a béreket, a nyugdíjakat.

Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy István agrárminiszternek arról, valóban 40 százalékkal drágulhat-e a liszt januártól. A Demokratikus Koalíció politikusa idézte a ksh.hu gyorstájékoztatóját, amely szerint októberben az előző évhez képest az élelmiszerek ára 5,2%-kal emelkedett. Ezen belül:

  • az étolajé 30,4,
  • a margariné 18,8,
  • a liszté 12,5,
  • a munkahelyi étkezésé 10,1,
  • a baromfihúsé 9,3,
  • a péksüteményeké 8,4,
  • a kenyéré 8,1,
  • a büféáruké és az éttermi étkezésé 7,9%-kal emelkedett.

1 hónap alatt, 2021. szeptemberéhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 1,1%-kal nőttek. Az élelmiszereken belül a liszt 6,9, a
száraztészta 3,6, a kenyér 3,1, a péksütemény 1,3%-kal került többe.

Az ellenzéki politikus idézte a vg.hu portálon megjelent cikket, amely szerint januártól 40 százalékkal emelhetik a liszt árát a malmok.

Kapcsolódó
Rég nem látott mértékű áremeléssel szembesülhetünk a pékségekben nemsokára
Az alapanyag liszt ára 40 százalékkal emelkedik, és drágul az energia és munkaerő is.

Az agrárminiszter válaszában azt írta, hogy idén a búza és az árpa terméseredményei kifejezetten kedvezően alakultak. Az 5,97 tonnás hektáronkénti búzahozam történelmi rekordot jelentett, az 5,3 millió tonnás termés bőven fedezi a 3 millió tonna körüli hazai éves búzafogyasztást.

A megnyugtató mértékű hazai árualap mellett ugyanakkor a búza ára is történelmi rekordszinten tartózkodik, köszönhetően a világpiacon kialakult ármozgásoknak, árszinteknek. A végtermékek tényleges fogyasztói áránál nagy a bizonytalanság, a magas búzaár mellett az függ a termékpálya szereplőinek piaci magatartásától is.

Nagy István szerint ugyanakkor a kormány bér- és nyugdíjpolitikája – a rezsiárak alacsonyan tartása, a minimálbér emelése, a családok befizetett adójának visszatérítése, a nyugdíj-kiegészítés, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj garantálása – megfelelő válaszokat jelent a magyar emberek védelme szempontjából.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik