Gazdaság

Rég nem látott mértékű áremeléssel szembesülhetünk a pékségekben nemsokára

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Az energia-, a munkabér-, az üzemanyag-költségek és a búzaár drasztikus emelkedése miatt januárban mintegy 40 százalékkal kell emelniük a malmoknak a liszt átadási árát, hogy ne menjenek tönkre – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság cikke szerint.

Az őrlésre alkalmas jó minőségű búza tonnánkénti ára 90 ezer forint körül jár, és mivel nem látszik semmilyen ellentétes hatás, arra lehet számítani, hogy januárban 100 ezer forint alatt már nem lehet búzát találni a piacon, magyarázza a szakember, aki egyben a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége Gabonafeldolgozók Tagozatának elnöke is. Náluk a cégnél ilyen búzaár-emelkedés mellett „csak úgy termelhetik ki a ráfordításaikat, ha kilónként 155 forintért árulják a lisztet, mert ezalatt veszteséget termelnének. Ez pedig az átadási ár 40 százalékos növekedését jelenti, ami a pékárukban is jelentkezik majd, még ha ennél kisebb mértékben is.”

A malmok pedig idén már kétszer is emeltek a liszt árán, összesen 12-13 százalékkal. De ez nem a vége, derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik