Belföld

Letartóztattak egy börtönőrt, mert mini mobilt vitt be egy rabnak

Letartóztattak egy börtönőrt és egy civilt, mert a gyanú szerint mobiltelefonhoz akartak juttatni egy börtönben lévő fegyencet. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt indított nyomozást az ügyben.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított börtönőr nem tett vallomást, és panaszt tett a gyanúsítás ellen, míg a civil tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A megalapozott gyanú lényege szerint az egyik büntetés-végrehajtási intézetben biztonsági felügyelőként dolgozó férfi november elejétől egy rokonán keresztül illegális kapcsolatot tartott fenn az intézetben fogva tartott férfival.

Ennek során az őrmester a rokona közvetítésével jogtalan előnyként készpénzt fogadott el azért, hogy a fogvatartott igényének megfelelően tiltott tárgyakat, mobiltelefont, ahhoz tartozó töltőt és egyéb tárgyakat vigyen be neki az intézetbe.

A börtönőr a november 25-én kezdődő szolgálata megkezdésekor hivatali kötelességét megszegve egy, a szokásosnál kisebb méretű mobiltelefont és egy – számára is ismeretlen tartalmú – csomagot vitt be a börtönbe.  A biztonsági felügyelő a tiltott tárgyakat azzal a szándékkal rejtette el, hogy azokat a szolgálata alatt átadja a rabnak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség összehangolt bűnügyi akciót tartott több helyszínen is, lefoglalta a megtalált tárgyakat és elrendelte a bűncselekményt elkövető biztonsági felügyelő és rokona őrizetét.

A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a két férfit, majd indítványozta letartóztatásukat. Az ügyben eljáró nyomozási bíró letartóztatta a két férfit. Mivel mind a ketten fellebbeztek, így a végzés nem végleges. Az őrmester 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphat bizonyítottság esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik