Belföld

26 hete nincs telitalálat, megdőlhet a hatoslottó rekordnyereménye

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A játékszabály szerint egy évig tarthat maximum a nyereményhalmozódás. Ha addig nincs telitalálatos, az utolsó sorsoláson szétosztják a pénzt a többi nyereményosztály között. Hasonló a játék 33 éves történetében még nem fordult elő.

A jelenlegi halmozódási ciklust figyelembe véve, ha a következő három hétben továbbra sem adnak fel telitalálatos szelvényt, akkor várhatóan megdől minden idők legnagyobb hatoslottó nyereménye, közölte a Szerencsejáték Zrt. a 24.hu megkeresésére.

A 47. héten 2,616 milliárd forint lesz a főnyeremény, a játék 33 éves történetében eddig ennél csak egyszer, 2008-ban, a 38. héten vihetett haza nagyobb összeget egy szerencsés játékos. A rekord főnyeremény összege akkor 2,958 milliárd forint volt.

A halmozódás egyébként éppen a félidejéhez ért, ugyanis a hatoslottó játékszabályzata pontosan rögzíti, hogy ez maximum 1 évig tarthat, mostanra pedig épp 26 hét telt el azóta, hogy nem volt telitalálatos szelvény.

Abban az esetben, ha a halmozódás kezdő időpontjától számított 1 éven belül tartott utolsó sorsoláson sincs nyertes az adott nyerőosztályban, akkor a halmozódás véget ér. A Szerencsejáték Zrt. ekkor a halmozott összeget még ugyanezen a sorsoláson a nyertest tartalmazó nyerőosztályok nyereményalap-hányadának megemelésére fordítja. Erre az eddigiek során még soha nem került sor, közölték lapunkkal.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a játékkedvre is pozitív hatással van a főnyeremény növekedése. Adataik alapján 2021 első 20 hetében (májusig) – ekkor vitték el utoljára a főnyereményt – hetente átlagosan 1,5 millió hatoslottó alapjátékot játszottak meg a játékosok, amelyben azóta fokozatos növekedés látható.

Marjai János / 24.hu

Az igazán nagy fordulópontot október közepe hozta el, ugyanis a 2 milliárdos álomhatárt ekkor lépte át a játék várható főnyereménye. Ettől az időszaktól kezdve – tehát az elmúlt 6 hétben – átlagosan több mint heti 2 millió alapjátékot adnak fel a szerencsevadászok.

Az ötöslottó egyeduralmához azonban így sem férhet kétség: összehasonlítva a két játékot elmondható, hogy az ötöslottó idei legalacsonyabb feladott heti alapjáték száma is 30 százaléknál több, mint a hatoslottó legtöbb heti feladott alapjátékának száma.

A hatoslottón egyébként a legtöbb egyetlen hét alatt feladott alapjáték rekordja a 2008-as rekordnyereményhez köthető, több mint 5,5 millió darabbal.

Rákérdeztünk arra is, mikor fordult elő legutoljára, hogy a hatoslottón nem jelentkeztek egy nagy összegű főnyereményekért. A Szerencsejáték Zrt. azt válaszolta,

ilyen 2015-ben volt legutoljára, akkor 242,2 millió forint került az úgynevezett át nem vett nyeremények közé.

Az át nem vett nyereményeket jellemzően különsorsolások formájában meghirdetett nyereményekre fordítja a Szerencsejáték Zrt., vagy az egyes játékok nyereményalapját egészítik ki. Tehát azok a pénznyeremények, amelyekért nem jelentkeznek a rendelkezésre álló határidőn belül a nyertesek, végül szintén a játékosokat gazdagítják, írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik