Belföld

Zacher Gábor: Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt, a 14–18 évesek leginkább rövid italokat isznak, többek közt ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amelyet Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója ismertetett.

A szakember az Infostartnak arról beszélt, sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá, mondta Zacher.

Felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt, és nem feltétlenül arról van szó, hogy belekóstol, hanem olyan mennyiségű alkoholt, amely már jelentős élettani hatással bír.

Kiderült, a fiatalok 40 százalékban fogyasztanak töményet, ami Zacher szerint elgondolkodtató.

De persze világos: kis mennyiség, hamar beüt

– magyarázta a toxikológus.

A rendszeres alkoholfogyasztás elmondása szerint a fiataloknál nem azt jelenti, hogy naponta isznak, mint a felnőtt alkoholisták, hanem egyfajta heti rendszerességről van szó.

A kutatás szerint a fiatalok leginkább azért nyúlnak az alkoholhoz, mert feszültségoldó.

Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum, hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon

– mondta Zacher Gábor, és hozzátette, ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek. Az uniós országokba azért az élbolyban vagyunk

– magyarázta.

Összességében azt mondta, többet kellene foglalkozni azokkal a függőségekkel, amelyek sokkal nagyobb társadalmi problémát jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik