Belföld

Felmentették az anyját végső elkeseredésében megfojtó óbudai nőt

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Kóros elmeállapota miatt felmentette a Fővárosi Törvényszék azt a fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt 61 éves nőt, aki megfojtotta egy párnával szilveszterkor a saját édesanyját Óbudán. A bíróság egyetértett az ügyészség indítványával, és elrendelte az asszony kényszergyógykezelsését.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a nő közel 20 évig élt együtt az édesanyjával. Az idős asszony egészségi állapota fokozatosan leromlott, és a mindennapi ellátásáról fiatal korától pszichiátriai kezelés alatt álló lánya gondoskodott.

Az anyja folyamatos ellátása azonban pszichésen és fizikailag is egyre jobban kimerítette őt. Mind a nő, mind pedig a az anyja különböző gyógyszereket szedett, amelyek tavaly december végére nagyrészt elfogytak, újat felíratni pedig nem tudott a terhelt, mert tudta elérni az orvosait.

Az év végi ünnepek ideje alatt a nő fizikai és pszichés állapota tovább romlott, az anyja pedig még jobban legyengült. A nő annyira el volt keseredve a nehéz anyagi és kilátástalan helyzetük miatt, és azért, mert senkitől nem számíthatott segítségre, hogy december 31-én a hajnalban megfojtott az édesanyját. A nő a tettéről másnap beszámolt szomszédainak, akik kihívták a rendőrséget.

Értesüléseink szerint a nő beismerte a bűnösségét a nyomozati szakban, de nem adott különösebb magyarázatot a tettére. Azt állította, tudja, hogy hatalmas bűnt követett el, s szerette az anyját. Állítása szerint karácsony körül elfogytak a gyógyszerei, és azt követően kezdte azt érezni, hogy valami nem stimmel nála. 

A nő beszámítási képességének hiánya miatt a bíróság úgy döntött, hogy az ügy előkészítő ülésen nem elintézhető, ezért tárgyalást tartott. Ennek keretében meghallgatta nőt, aki nem tett újabb vallomást. Mivel bizonyítási indítvány nem érkezett az ügyben, a perbeszédeket követően a bíróság ítéletet hozott.

Az elkövető kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért a bíróság felmentette az ellene emelt vád alól és a bűnismétlés veszélye miatt elrendelte a kényszergyógykezelését. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik