Belföld

Megkapja Budapest az egészségügyi fejlesztésre szánt tízmilliárdokat

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Kormány állja szavát! – kezdi Fürjes Balázs Facebook-bejegyzését, amelyben bejelenti, hogy a kormány a 2020-2024 közötti időszakra ígért egészségügyi fejlesztésekre fordítható támogatás idei 10 milliárd forintját is teljesíti. A bejegyzés szerint a pénz az EMMI rendelkezésére áll, így megindulhat az összegek folyósítása.

A most kiutalható 10 milliárd forint egy 50 milliárdos csomag kisebb része, amely folyósítása a program négy éve alatt kell, hogy megvalósuljon. A pénz elosztásáról a főpolgármester dönt – írja az államtitkár. Hozzáteszi, elsősorban a háziorvosi rendelők, szakrendelők felújítása, diagnosztikai, terápiás berendezések, eszközök beszerzésére és a járvány alatt előtérbe kerülő telemedicina fejlesztésére lehet fordítani a pénzt.

Az Egészséges Budapest Program keretében 2020-2024 között 50 milliárd forintnyi támogatást ígért a budapesti kerületeknek a kormány, amelyet Fürjes posztja szerint az „érintett” kerületek meg is kapnak. A szövegből nem derül ki, melyek azok a budapesti kerületek, amelyek részesülnek a támogatásból, és hogy az évi támogatásnak milyen határidőre kell teljesülnie.

A folyósítás időszaka 2020-2024, tehát a program teljes támogatásának kiutalása átnyúlik a következő kormányzati ciklusra. Fürjes a bejegyzésben a célt politikai vitán felül állónak nevezte, illetve a kormány és a főváros teljes egyetértését hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik