Belföld

A tulaj nem mondta meg Hadházynak, miért nincs még semmi az állami 8,5 milliárddal megtámogatott erőművekből

Négy városban, Mosonmagyaróváron, Battonyán, Tótkomlóson és Kiskunhalason évek óta működnie kellene egy-egy geotermikus hőerőműnek, amelyek létesítésére hatalmas kormányzati és uniós támogatást nyert el ugyanaz a vállalkozó.

Az RTL Híradó képei szerint erőművek helyett mind a négy helyszínen csupán gazos, elhagyott terület fogadja a látogatót. A fejlesztések legtovább Mosonmagyaróváron jutottak, ami annyt jelent, hogy ott egy bódét is felhúztak a puszta betonos térség közepére.

Kovács Imre cége összesen 8,4 milliárd forint állami támogatást kapott, hogy felépítse az erőműveket. A mosonmagyóvári projekt hirdetőtáblája szerint a kivitelezésnek 2017-ben kellett volna befejezőnie.

A Híradó bemutatta azokat a felvételeket, amelyeket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő készített, amikor személyesen próbálta szóra bírni a tulajdonost, miért nem működik egyetlen egy sem a négy erőműből. Kovács Imre azonban válasz helyett csak fényképezni próbálta a képviselőt. A geotermikus energia magyarországi királya eközben rendre azt hajtogatta a képviselőnek, hogy írásban kellene feltenni a kérdéseket, akkor szívesen válaszol, illetve hogy élőben is válaszolt volna, de most Hadházy provokálja, ezért mégsem.

Az ellenzéki politikus  a Kovácshoz tartozó kocsordi fecskendőgyárról is kérdezett volna, mert azt további 1,5 milliárd forinttal támogatta az állam. Erről a gyárról korábban Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerően beszélt, sőt, a szobájában jelképesen át is adta az üzemet. Kovács a fecskendőgyárról sem adott felvilágosítást, ami azért is érdekes, mert Hadházy hosszas keresés után csak egy olyan üzemegységet talált, ahol semmilyen termelés sem folyik.

Hadházy az RTL-nek azt mondta, hogy egy olyan cégnek, amely 10 milliárd közpénzt nyert el, kötelessége lenne elszámolnia a támogatásokkal.

Ajánlott videó